Politikerspirer

179 skoleelever var MF'ere for en dag

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var især spændende at være med til afstemningerne i Folketingssalen. Når ens prik kommer op på den store skærm, føler man virkelig, man har haft indflydelse'.

Siger Jonas Lund Larsen, 9.a på Ålholmskolen i Hillerød, om sin oplevelse af Børneparlamentsdagen i sidste uge.

Han og klassekammeraterne Jonas Nielsen og Jacob Ludvigsen var blandt de 179 folkeskoleelever, der var blevet udvalgt til at deltage i Børneparlamentsdagen. Alle landets 8.-9.-klasser kunne i januar indsende et lovforslag til Folketinget, men kun 60 klasser fik deres forslag til viderebehandling på Børneparlamentsdagen.

Som dagens første punkt var forhandlinger i Folketingets udvalg om, hvilke lovforslag der skulle til afstemning. 9.a foreslog, at det skulle være forbudt at sælge tobak til unge under 16 år, og de mødtes derfor med sundhedsudvalget.

'Vores forslag blev flettet sammen med et andet forslag, der handlede om, at der skulle være rygeforbud på skolerne. Det var spændende at diskutere i udvalgene. Det var lidt ligesom at diskutere med sin klasse i en samfundsfagstime, bortset fra at man her ikke kendte de andre eller deres holdninger på forhånd', fortæller Jonas Larsen.

'Men det var irriterende, at vi var under så stort tidspres. Vi havde kun et kvarter til at diskutere, inden vi skulle ringes ned i salen og fortælle, hvilke forslag der skulle til afstemning', siger han.

De 179 unge MF'ere (medlemmer af Folketinget) skulle dernæst ind i Folketingssalen og afgive deres stemmer, og det var en speciel oplevelse for især de tre elever fra 9.a.

'Vi sad på henholdsvis Poul Nyrups, Mogens Lykketofts og Marianne Jelveds pladser, og næsten alle de tilstedeværende ministre og MF'ere kom hen og trykkede os i hånden og sagde, at vi havde fået de bedste pladser. Det var sjovt at møde dem i virkeligheden. Jeg synes især, Svend Auken var meget frisk', siger Jonas Larsen.

Jonas Larsen havde allerede mod på en politisk karriere inden besøget i Folketinget. Hans kammerater kalder ham sågar 'den lille politiker'.

'Jeg har helt sikkert en politiker i maven. Jeg kunne godt tænke mig at blive statsminister. Enten for Socialdemokratiet eller Det Radikale Venstre. Men jeg fandt ud af, at det bliver lidt kedeligt i længden at sidde i salen', indrømmer han.

Jonas Larsen kan godt lide, at han og de andre Børneparlamentsmedlemmer har bevist, at ikke alle unge er ligeglade med politik.

'Politikerne hører ikke så meget på, hvad børn har at sige, så det er godt, at de på denne måde får et indblik i, hvad ungdommen synes. Nogle politikere tror ikke, at unge på vores alder har indblik og engagement, så jeg tror, de blev overraskede over, hvor engagerede vi er, og hvor meget vi ved. Og at vi tør stille os op på Folketingets talerstol og sige vores mening', siger han.

Børneparlamentet vedtog:

9.a's forslag om forbud mod salg af tobak til unge under 16 år blev ikke vedtaget. Det gjorde til gengæld:

- Lov om undervisningsmiljø på skoler, der skal sikre eleverne mod støj, dårligt indeklima og for lidt plads

- Lov om ændring af straffeloven. Forældelsesfristen i straffesager ændres fra fem til ti år

- Lov om obligatorisk computerfag på alle klassetrin i skolen

- Lov om internationale udvekslingsarrangementer mellem danske skoler og andre skoler i EU. Alle elever i 8. og 9. klasse skal mindst en gang deltage i et udvekslingsprojekt med en klasse fra et andet EU-land

- Lov om obligatorisk danskundervisning for fremmedsprogede

- Lov om ændring af færdselsloven. Det skal være tilladt at køre på rulleskøjter på cykelstien

- Lov om affaldssortering. Alt husholdningsaffald skal sorteres

- Lov om dyrevelfærd. Burhøns skal forbydes, svin skal have mere plads i stalden, og kalve skal blive længere hos koen.