Debat

I harmoni med tidligere tiltag

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ukvalificeredes ansættelse i folkeskolen på lige fod med folk, som har studeret læring i fire år. Folk, som ingen anelse har om undervisning.

Ideen med at ansætte »halvstuderede røvere« passer fint med linjen - hvorfor ikke taget skridtet fuldt ud? Ansætte alle ansøgere til seminariet omgående? Ansøgerne kunne så nemt klare studieudgifterne og helt fra starten lære forholdene i folkeskolen at kende, så de helt kunne undgå chokket ved overgangen fra teori til praksis - kvalifikationerne har man for længst givet køb på.

Det ville utvivlsomt øge tilgangen til studiet, indtil man fattede lønnens størrelse i forhold til uddannelsens varighed.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Nå ja, der er jo intet nyt i at anvende fjerdeårselever som »fyld« - vikarer, hvis man stod og manglede - men fastansætte!

I 50'erne havde man en praktikordning, hvor eleverne kom »på græs« i tre måneder, med den begrundelse at de skulle »se« de faktiske forhold i folkeskolen. Den egentlige årsag var som nu lærermangel! Forklaringen er også nu som dengang, dog er der den lille krølle på, at tilgangen til studiet svigter - på trods af at man nu producerer fire-fem gange så mange studenter. Nå, i 50'erne var der nu heller ikke mange studenterklasser, selvom de kunne nøjes med tre år. Dengang var studentereksamen heller ikke et krav.

Årsagen til den nuværende misere er dobbelt. Man har fjernet alle sanktionsmuligheder - meget velment, men ikke videre gennemtænkt. Man har svævet og svæver stadig i den vildfarelse, at børn er små yndige væsener med vinger som på visse glansbilleder. Man har forsømt at lade lønnen følge det øvrige arbejdsmarked - en meget kortsynet politik, som man nu høster resultatet af. Hvad kan man da gøre? Blandt andet genindføre visse sanktionsmuligheder. Og jævnføre lønnen med uddannelser af lignende varighed. Tiden med underbetalte »kald« er forbi.