OK13
1   315

Gymnasielærere: Vi bliver misbrugt i kampen mod folkeskolelærerne

Det er historieforvanskning at bruge Gymnasieskolernes Lærerforening som eksempel på et fagforbund, der har givet afkald på sin arbejdstidsaftale efter positive forhandlinger. De såkaldte forhandlinger foregik nemlig »med pistolen for panden«, mener formanden for gymnasielærerne.

Forhandlingerne om en overenskomst med lærerne er knap brudt sammen den 25. marts, før finansminister Bjarne Corydon over for journalisterne på gangen i Finansministeriet giver udtryk for, at han ærgrer sig over, at det ikke er lykkedes at forhandle en løsning på plads. Han siger, at han ved, det kan lade sig gøre, da det i begyndelsen af februar er lykkedes at forhandle en arbejdstidsaftale på plads med gymnasielærerne.

»Denne her aftale, du har indgået for gymnasielærerne, har jo vakt stor utilfredshed blandt gymnasielærerne selv. Hvordan kan du fremhæve den som en god løsning, når de medarbejdere, den gælder for, ikke er enige?« spørger en journalist.

Artiklen fortsætter under banneret

»Det er en god løsning, for den er forhandlet på plads. Den er ikke et produkt af en konflikt. Der bliver både givet og taget, og jeg føler mig helt overbevist om, at den kommer til at fungere i praksis. Den er et led i en større forhandling, hvor vi fra statens side har måttet give os på steder, hvor lønmodtagerne stod meget stejlt eller nærmest ultimativt«, lyder svaret fra finansministeren.

Den udlægning tager Gorm Leschly, formand for gymnasielærernes organisation GL, dog kraftigt afstand fra. Han mener slet og ret, at der er tale om historieforvanskning, når Corydon forsøger at udlægge aftalen som et resultat af et positivt forhandlingsforløb.

»Der var tale om magtudøvelse. Jeg oplevede at sidde over for nogle, der hverken var til at hugge eller stikke i. Hvad enten vi skrev under, gik i Forligsen eller i sidste ende risikerede en lockout, så var resultatet blevet det samme. Jeg havde en kraftig fornemmelse af, at der lå en drejebog og et påbud om ikke at udlevere nogen papirer«, siger han.

Gymnasielærerformanden er træt af, at hans underskrift på overenskomsten nu på den ene side bliver brugt af politikerne som et eksempel på resultatet af en positiv forhandling og internt bliver set, som at han har solgt aftaleretten. Begge udlægninger er forkerte, mener han.

»Aftaleretten var væk, inden jeg gik ind i lokalet«, siger Gorm Leschly.

Med aftalen overgav Gymnasieskolernes Lærerforening disponeringsretten over gymnasielærernes fulde arbejdstid til ledelsen på det enkelte gymnasium - ligesom KL ønsker, at det skal være tilfældet med lærerne i den verserende konflikt med DLF.

Finansministeren har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.

Det betyder gymnasielærernes nye overenskomst

• Den garanterede forberedelsestid bortfalder, og ledelsen på det enkelte gymnasium får fuld råderet over hver lærers 37-timers arbejdsuge. Tidligere var gymnasielærerne sikret en times forberedelse per lektion i 70 procent af deres arbejdstid, mens faktoren for de sidste 30 procent skulle forhandles lokalt.

• Arbejdstiden skal løbende registreres, og arbejdet skal som udgangspunkt foregå på skolen. Merarbejde må som udgangspunkt ikke forekomme.

• Lønnen stiger med 0,8 procent, og der indføres et nyt anciennitetsbaseret lønsystem, hvor de to gamle tillæg på henholdsvis 20.000 og 40.000 kroner om året erstattes af tre nye højere tillæg på 38.000, 50.000 og 72.500 kroner om året.

• En seniorordning, hvor gymnasielærere tidligere har været sikret 175 timers egentid om året, når de fylder 60 år, udfases, så muligheden for at gå på aldersreduktion bortfalder for alle, der var yngre end 58 år per 1. marts 2013.

• Medlemmerne af GL skal stemme om det samlede overenskomstresultat på AC-området. Urafstemningen slutter den 17. april.

Kilde: Gymnasieskolernes Lærerforening


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ