Skoleledelse
3   676

»Det er ærgerligt, at vi ikke har udnyttet A08 bedre«

Formanden for skolelederne Anders Balle bakker efter nogens mening mere op om KL end om DLF i konflikten om lærernes arbejdstid – til trods for at han sidder i hovedstyrelsen i DLF.

? Hvorfor støtter du ikke din egen forening, altså DLF, i konflikten om lærernes arbejdstid?

! »Jeg har hele tiden i hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening tilkendegivet, at vi - Skolelederforeningen - ikke er i lommen på KL, og vi er heller ikke i lommen på DLF i denne her situation. Vi vil have vores eget strategiske, tredje ståsted, fordi vi er i en mellemposition, når vi snakker lærerarbejdstid.
Jeg har i hovedstyrelsen fremført, hvad vores tre ønsker til en kommende arbejdstidsaftale er. Nemlig en aftale, der giver et større ledelsesmæssigt råderum, en højere grad af fleksibilitet, og som understøtter det professionelle fællesskab i højere grad end den enkelte lærer«.

? Har skolelederne været for konfliktsky, siden så mange ikke har udfyldt det ledelsesrum, der er i A08?

! »Jeg ved ikke, om det er skolelederne, der har været konfliktsky, eller om det er skolekul-turen, der er for bundet. Men jeg medgiver, at ledelsen har haft retten til at fastlægge fast arbejdstid. Al arbejdstid kan gøres til genstand for tilstedeværelse, står der jo i A08. Men i virkeligheden er det lærerne selv, der har afgjort, om der skulle være tilstedeværelse eller ej. Hvis lærerne og lederne sammen havde været bedre til at udfordre A08, kan det godt være, at vi havde undgået hele den her situation - det ved jeg ikke«.

? Skulle det så ikke bare være A08 i stedet for KL's udspil?

! »Det kunne det godt være. Jeg har også sagt forløbet igennem, at det er ærgerligt, at vi ikke har udnyttet eller udfordret de muligheder, der var i A08, noget mere. Men det har i høj, høj grad været kredsene og tillidsrepræsentanterne, der har forhindret, at tilstedeværelse og forskellige faktorer på fagene er blevet indført. De differentierede faktorer skulle jo være på kommunalt niveau, og det har man kun i meget ringe omfang brugt. Man kunne ellers sagtens have aftalt lokalt, at for eksempel idrætslærere fik mindre forberedelse, men det har man ikke gjort. Man har gjort det på vikartimer og tolærertimer nogle steder, men man har ikke været inde at gøre det på fagene.
Og det med tilstedeværelse, det er i sidste ende en ledelsesbeslutning. Det kunne man gøre på den enkelte skole. Men det, jeg har hørt fra mine lederkolleger, er, at lige så snart man er begyndt at ville tale om sådan nogle ting, så har både tillidsrepræsentanter og kredse været oppe med paraderne. Det er det, der har provokeret arbejdsgiverne, og nu siger de, at nu er det nok. Så kan man godt kalde lederne konfliktsky, det er jeg sådan set ligeglad med, men begge parter, både lærerne og lederne, har ansvaret for, at A08 ikke er blevet brugt fuldt ud«.

? Hvordan skal skolelederne komme videre, i tilfælde af at lærerne bliver kørt over i den her konflikt?

! »Det kommende skoleår bliver der formodentlig ikke mange forandringer i, det er de samme lærere, de samme elever og de samme opgaver. Men når skolereformen bliver en realitet i 2014, så skal vi til at tænke skole på en helt anden måde. Og det bliver en stor ledelsesmæssig udfordring, men det bliver da også en stor udfordring for lærerne«.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ