Mogens Eilertsen

Publiceret Senest opdateret
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mogens Eilertsen er 82 år og bor i en villa i Tårnby på Amager.

Uddannelse: Læreruddannet fra Skaarup Seminarium i 1950.

Arbejdsplads: Ansat ved skolevæsenet i Tårnby Kommune indtil sin pensionering i 1992.

Familie: Gift med Ethel Nygaard Eilertsen, som er kontoruddannet og tegner. Sammen har de fire døtre. Trods velmenende advarsler er de alle fire læreruddannede.

Med egne ord er Mogens Eilertsen blevet ret kontroversiel i dansk skolehistorie. I 1965 bad Tårnby Skoleforvaltning ham om at strukturere og planlægge ideologien og det praktiske grundlag for en centralskole for overbygningselever. Det skete i en periode, hvor Danmarks Lærerforening arbejdede for enhedsskoletanken.

Nordregårdsskolen blev etableret og var landets første centralskole for 8.-10. klasse. Skolen kunne tilbyde sine cirka 700 elever 28 forskellige valgfag. Mogens Eilertsen var skoleinspektør indtil 1992.

Min beskæftigelse lige nu:

Siden 1961 har jeg skrevet og udgivet en del bøger på danske og norske forlag. De handler hovedsageligt om kultur- og kunsthistorie. Jeg skriver ofte om, hvordan billedkunstnere har skildret et givent emne. Indtil nu er det blevet til 38 bogtitler.

Min beskæftigelse om fem år:

Jeg regner med, at jeg stadig skriver bøger. Gerne kontroversielle.

Min seneste bog:

Min kone og jeg har lige læst sidste korrektur på min bog om forbrydelser og straf gennem tiden. Her fokuserer jeg på nogle udvalgte nye og gamle straffesager, hvor forbrydelserne minder om hinanden. Jeg regner med, den udkommer til efteråret.

Ting, som er vigtige for mig:

1. Min kone har lavet portrætbusten af vores yngste datter. Hun har også lavet fire tegninger af vores piger, da de var mindre. Både tegningerne og busten møder jeg hver dag.

2. Min kone og jeg har købt en 150 år gammel trykkemaskine, som vi har brugt til at trykke mindre bøger til bogvenner i ind- og udland. De er håndarbejde og kan ikke købes. Maskinen er til reparation lige nu, så I må nøjes med et foto af den.

3. Billedet af min tiptipoldefar Fedder Carstens og hans kone er fra 1868. Han var lærer for H.C. Andersen, og det er ham, den store forfatter beskriver som den flinke lærer, der tog ham i hånden.

4. Vores bogsamlings ældste bog er fra 1739.

5. Min far var malermester i Svendborg, så der kom altid mange billedkunstnere i mit barndomshjem. Nu er min malerkasse altid med mig. Også når vi er i vores hus i Sverige. Der har jeg også malet mange af de malerier, som hænger i vores hjem.

6. Jeg har tegnet og malet hele mit liv, og derfor har jeg altid haft mine tegneblyanter og tuschpenne ved hånden.

7. På en kold vinterdag i 1944 traf jeg første gang kunst- og kulturforfatteren Broby-Johansen. Han har inspireret mig meget, og mine egne bøger om kunst og kultur er i gæld til ham. Jeg har tegnet ham en sommerdag i Skåne.

8. På vores reoler står der cirka 3.000 bøger. Mange af dem er oplagsværker, som jeg bruger til research, når jeg skriver mine egne bøger.