Færre vil være lærer

Trods et fald i antallet af ansøgere er det stadig populært at læse til lærer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uddannelsen til lærer er fortsat populær blandt de unge. Ganske vist er antallet af kvote 2-ansøgere til læreruddannelsen faldet med 10,9 procent, men det svarer til nedgangen i ungdomsårgangen.

'Når vi ser på, hvor mange ansøgere der har læreruddannelsen som førsteprioritet, så er vores tab faktisk lille. Her er vi kun faldet med 4,7 procent. Det viser, at læreruddannelsen fortsat er populær blandt de unge, og det er godt for folkeskolen', siger Per Frimer-Larsen, rektor på Århus Dag- og Aftenseminarium og formand for Lærerseminariernes Rektorforsamling.

I reelle tal er faldet i ansøgere med læreruddannelsen som førsteprioritet på 195. Det svarer til et helt seminarium, men Per Frimer-Larsen forventer, at tallet retter sig, når ansøgerne i kvote 1 har meldt sig senest 1. juli.

'Ni små seminarier garanterer, at en ansøger kommer ind, hvis han har mindst 7,5 i eksamenskvotient, så vi vil formentlig se relativt flere ansøgere i kvote 1 end sidste år', siger Per Frimer-Larsen, der regner med, at samtlige 4.610 studiepladser bliver udnyttet.

Stort set alle seminarier har haft tilbagegang i antallet af ansøgere i kvote 2, hvor erhvervserfaring og ophold på højskole og i udlandet tæller med. Det gælder også Silkeborg Seminarium. Men når rektor Knud Erik Bang ser på antallet af ansøgere, der har det østjyske seminarium som førsteprioritet, går han fra 213 i 1998 til 221 i år. Så reelt har han haft fremgang.

'Netop i år har vi tilbudt en samtale med en studievejleder til de ansøgere, der har os som førsteprioritet. Når vi sammenholder vores krav med ansøgerens ønsker, kan man lettere finde ud af, om læreruddannelsen nu også er noget', siger Knud Erik Bang, der har sat seks studievejledere af til opgaven.

Solgt som tv-reklame

Der bliver god brug for studievejlederne, for alle 221 ansøgere har taget imod tilbudet. Foreløbig har seminariet afholdt en halv snes samtaler, og de er gået godt, siger Knud Erik Bang, der selv har stået for et par af dem. Han vil dog ikke afvise, at nogle vil trække deres ansøgning tilbage, når de har hørt mere om, hvad det indebærer at læse til lærer.

'Det vil være fint nok, for det er bedre, at de springer fra inden 1. juli, end efter at de har læst et halvt år. Så har de spildt både deres egen og vores tid', siger Knud Erik Bang.

Også i selve markedsføringen af det nye tilbud er Silkeborg Seminarium gået utraditionelt til værks. Seminariet har reklameret i 30 sekunders spot hos TV2/Østjylland og TV2/Midt-Vest. Men det skal man kun gøre, hvis man har et konkret budskab at sælge til seerne, mener Knud Erik Bang.

'Det er ikke nok at sige, at her går det åh så godt, så kom og læs til lærer hos os. Der skal mere til, så hvis vi skal fortsætte med tv-reklamer til næste år, skal vi have et endnu bedre budskab end i år. Det kan for eksempel være, at vi tilbyder en samtale til alle, der søger ind hos os. Det turde vi ikke i år. Vi var bange for at blive løbet over ende af 600-700 mennesker. Nu gør vi os nogle erfaringer, og så kan vi altid udvide tilbudet', siger Knud Erik Bang.-

Henrik Stanek er freelancejournalist