The Storm spiller i Aalborg. Også Rasmus Nøhr, Kim Larsen, Outlandish. Kapser Tao Orchestra, Mads Langer og Peter Sommer spiller ved støttedemonstrationerne for lærerne - og for en danske model

Demonstrationer over hele landet for lærerne i aften

I dag klokken 17 starter demonstrationer i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Rønne. Danmarks Lærerforening og en række andre fagforbund står bag, og der bliver taler, musik og underholdning at varme sig på.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Sig nej, når regeringen og KL vil sætte den danske model over styr og fjerne arbejdstidsreglerne! Sig nej, når regeringen vil finansiere sin vækstpakke med de offentligt ansattes overenskomster!". Sådan lyder teksten på indbydelsen til aftenens demonstrationer, som er arrangeret af Danmarks Lærerforening, Frie Skolers Lærerforening, Uddannelsesforbundet, Gymnasieskolernes Lærerforening, Handelsskolernes Lærerforening og Dansk Magisterforening. Demonstrationerne anbefales desuden af FOA, BUPL, HK kommunal, 3F - den offentlige gruppe, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogernes Landsforbund, hovedorganisationen FTF og Politiforbundet.

DLF håber at lægge pres på politikerne

"Vi vil markere, at regeringen og KL skal lade være med at ødelægge vores forhandlingsaftalemodel i Danmark. Når man sammenblander regeringsmagten og arbejdsgiverne og danner fælles front mod medarbejderne, som man har gjort på underviserområdet, så har man reelt sat den danske aftalemodel ud af spil", siger formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.

Sloganet for demonstrationerne lyder "Lærerne er de første, hvem bliver de næste?". Det er der en grund til, forklarer han.

"I regeringsgrundlaget vækstplan lægges der også op til, at der enten skal fjernes eller ændres i arbejdstidsbestemmelser helt generelt på det offentlige område for at finansiere vækstplanens 12 milliarder. Så der sker i disse år en voldsom sammenblanding af regeringsmagten og det frie aftalesystem. Det er et kæmpe stort problem for det danske samfund".

Gordon Ørskov håber, at der kommer rigtigt mange til demonstrationen, og det kan bidrage til at lægge pres på politikerne. "Det er dem, der står med ansvaret for det, der sker lige nu, først og fremmest statsministeren og finansministeren og regeringen i det hele taget. Vi håber det kan lægge pres, sådan at de trækker sig og giver forhandlingsparterne mulighed for at forhandle uden indblanding".

Billedet af faldende dominobrikker går igen i video-indbydelsen til demonstrationerne:

Kim Larsen og Turboweekend

I København mødes demonstranterne på Rådhuspladsen allerede 16.15 og går i samlet flok til Christiansborg Slotsplads. Her vil Outlandish og Turboweekend spille, Sebastian Dorset er konferencier og Anders Bondo Christensen fra DLF, Søren Hoppe Christensen fra Handelsskolernes Lærerforening, Bente Sorgenfrey fra FTF og Annette Nordstrøm-Hansen fra Gymnasieskolernes Lærerforening vil holde taler.

I Aarhus styrer Søren Dahl showet på Store Torv, hvor Mads Langer og Peter Sommer vil spille, og Dennis Kristensen fra FOA, Sigrid Jørgensen fra Gymnasieskolernes Lærerforening, Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening og Søren Aakjær fra Århus Lærerforening vil tale.

På Flakhaven i Odense kan man opleve Kim Larsen, Anders Lund Madsen og Kasper Tao Orchestra og Anne-Mette K. Jensen fra Odense Lærerforening, Inge Grønbech fra FOA Odense, Hanne Pontoppidan fra Uddannelsesforbundet, Grethe Christensen fra Dansk Sygeplejeråd, Bjarne Porsmose fra GL Fyn og Hanne Ellegård fra Socialpædagogerne Lillebælt taler.

I Aalborg på Gl. Torv er der musik og underholdning med Rasmus Nøhr og The Storm og Henning Pedersen fra BUPL, Kristian Gaardsøe fra FOA og Jytte Wester fra DSR holder taler.

På Store Torv i Rønne er det Eastmary, der spiller og Christian Faurholdt Jeppesen fra Bornholms Lærerforening, Per Sand Pedersen, som er Formand for Organisations- og arbejdsmiljøudvalget i Danmarks Lærerforening og Joan Prahl fra FOA Bornholm taler.  

Se hvilke andre aktioner, lærerne har lavet her: