Blog
1   643

Hvilke olier skal man stege i ?

For nylig blev opfølgningen på et gammelt Australsk studie offentliggjort i British Medical Journal, og nyheden kom hurtigt ud i medierne: Vi skal undgå for store mængder ”n-6” flermættet fedt som tidselolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie, og i stedet bruge rapsolie, olivenolie og smør.

Det lyder jo dejligt, da det passer med hvad jeg alligevel bruger, men er der ingen forskelle mellem de tre fedtstoffer med hensyn til sundhedsværdi ? Det nye er resultaterne af et stort lodtrækningsstudie samt en såkaldt meta-analyse af samtlige gennemførte lodtrækningsstudier, hvor planteolier med højt indhold af flerumættede n-6 fedtsyrer (og lavt n-3) er sammenlignet med mættet fedt (smørfedt). Det viste sig at dem der fik n-6 som fedtstof havde en væsentlig øget forekomst af blodpropper og hjertedød end gruppen, der fik mættet fedt. Det peger på, at olier som tidselolie, solsikkeolie m.v. ikke lige er sagen. En anden analyse viste til gengæld, at når der blev givet både n-6 og n-3 sammen, så nedsatte det forekomsten af blodpropper. Det betyder, at olier med et højt indhold af n-3 (som rapsolie) er rigtig sunde. Olivenolie indeholder kun lidt flerumættet fedtsyrer dvs kun lidt n-6, og også kun lidt n-3, men består til gengæld af meget oliesyre. Olivenolie er også en meget sund olie, som også nedsætter forekomsten af hjertekarsygdom.  Så konklusionen er, at rapsolie og olivenolie fortsat er de sundeste olier, og smør er kommet lidt mere ind i varmen, som det næst-sundeste alternativ, og solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie  er det mindst sunde. Og så kan jeg jo understrege det kloge i at spise flere fede fisk, som ud over n-3 også tilfører protein, vitamin D m.v.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
813 andre er allerede tilmeldt