"Selv om det er alvorlige forhandlinger, jeg skal ind til nu, så er det svært ikke at få et smil på læben", sagde Anders Bondo, da han foran Forligsinstitutionen blev hyldet af flere fagforbund.

Lærerne får opbakning foran Forligsen

”Ziegler, Ziegler kom i gang, ellers bliver der ramasjang”. Sygeplejersker, SAS kabinepersonale og lærere med bannere og farvede T-shirts råbte taktfast i solen, da forhandlingerne om lærernes arbejdstid gik i gang i Forligsen i dag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Selv om det er alvorlige forhandlinger, jeg skal ind til nu, så er det svært ikke at få et smil på læben", sagde Anders Bondo, da han foran Forligsinstitutionen blev hyldet af flere fagforbund. De røde faner vajede i den kolde vind. Og slogans som "Proud to be a nurse" og "Hold tommelfingeren i ro, Corydon og co" prydede T-shirts, som var hevet ud over dunjakkerne. Anders Bondo takkede de fremmødte og gav sig tid til at blive interviewet af de mange fremmødte journalister. "Jeg er rigtig glad - vi har brug for opbakning fra den danske fagbevægelse. Men der er også rigtig meget, der står på spil. Det er den danske model. Det der sker for lærerne lige nu er vigtigt. Det er formentlig andre, der står for tur næste gang. Derfor har vi rigtig god grund til at stå sammen. Det er det, vi kender fagbevægelsen for". Det er anden gang parterne mødes i Forligsinstitutionen. For en uge siden blev de sendt hjem for at arbejde hver for sig. Anders Bondo håber, at dagens forhandlinger vil gøre forskel. "Vi skal have substans i de her forhandlinger. Vi skal aflevere tekster til hinanden. Vi skal have ord på papir. For det er det, der skal til, før vi kan få en aftale", sagde han forud for forhandlingerne.

 

Se en stemningsvideo fra demonstrationen:

Fagforbund udskyder forlig på grund af lærerne

 

Kabinepersonale støtter lærerne Formand for SAS kabinepersonale Helge Thuesen kom Anders Bondo i møde og trykkede ham i hånden, da han havde stillet sin cykel op af muren . Helge Thuesen var mødt op, for at signalere over for politikerne, at man skal holde overenskomstforhandlinger og politiske reformer hver for sig.

"Den danske model er i fare. Den skal vi bevare. Den er eksistentiel for den måde, vi forhandler på. Hvis modellen er i fare, får det indflydelse for alle. Jeg frygter, tilstande som i Sydeuropa, hvor det er regeringen, der lovgiver på arbejdsmarkedet. Sådan skal det ikke være", sagde Helge Thuesen, og mener at kabinepersonalet i SAS har stor grund til at støtte lærerne.

"Det her er det samme, som vi var ude for, hvor Corydon sendte en sms til mig. Politikerne må respektere, at modellen findes. Vil man ikke respektere det, må man lave modellen om".

Bondo forhandler i Forligsen

Sygeplejerske: Næste gang kan det være os Diana Saksulv fra Dansk Sygeplejeråd stod med en stor rød fane og en rød t-shirt klippet op, så den kan være uden på mange lag vintertøj.

"Jeg er her for at støtte den danske fagbevægelse. Det er forhandlingsparterne, der indgår aftaler og ikke regeringen.  Regeringen kommer med en folkeskolereform, hvor budskabet er, at den kun kan lykkes, hvor overenskomstforhandlingerne finansierer den. Næste gang kunne det blive en sundhedsreform", siger hun.

Sundhedskartellet skriver heller ikke under

  Lærerne ønsker mere forsonlig tone Også lærere er mødt op med grå T-shirts og bannere med teksten "Se mig i øjnene - og fortæl mig, at min undervisning bliver bedre af mindre forberedelse".

 Jane Pilgaard er lærer på Nørrebro Parkskole og med i Københavns Lærerforenings bestyrelse.

"Vi har valgt at komme, fordi vi gerne vi have fornuftige forhandlinger og have trukket det lockout-varsel tilbage". Hun fortæller, at skolehverdagen er mærket af kommunernes lockoutvarsel. 

"Folk er vrede og målløse over, at det her foregår. Vi bor i et land med tradition for demokratiske forhandlinger - og så får vi et lockoutvarsel smidt lige i hovedet, inden forhandlingerne for alvor er kommet i gang. Vi kan ikke forstå, at vi måske ikke kan få lov til at gå på arbejde", siger Jane Pilgaard og fortæller, at det især er kommunernes retorik, der får lærerne op af stolene. 

"Mange er imod den uforsonlige og hadske tone, som Michael Ziegler lægger for dagen. Vi kan jo huske, da Frederiksbergs  konservative borgmester Mads Lebech indgik aftalen. Dengang var det en helt anden samarbejdsform".

Ane Løkkegaard  fra Frederiksberg Lærerforening er enig. "De vil ikke det bedste for skolen. De vil kun have penge til reformen. De vil besparelser. Det ville være mindre frustrerende, hvis det var det, de sagde. Men i stedet siger de implicit, at skolen ikke er god nok, og lærerne ikke arbejder nok".

Lockaouten føles som en personlig kritik

Ingen forventning om natteforhandlinger Forhandlingerne begyndte klokken 10. Ingen ved, hvornår de slutter. Anders Bondo afslørede før mødet, at han forventer at sove i sin lejlighed i aften. "Mette Christensen har sagt, at hun ikke ser grund til nattemøder, med mindre det er strengt nødvendigt".