Debat
0   515

Skal der stadig være en meritlæreruddannelse ?

Man oprettede i sin tid meritlæreruddannelsen for at imødegå en påstået lærermangel. Der er næppe nogen, der vil påstå, at der de sidste 5 år har været mangel på lærere! Der er dog stadig undervisningsfag, hvor der mangler faglært arbejdskraft. Men uddanner meritlærerne sig til disse?

Jeg har altid påstået, at den påståede lærerledighed var en illusion. Man gik udfra, at når nogle skoler ”skreg” på lærere, så var det landsdækkende. Det var det ikke. København og de andre store byer har aldrig haft svært ved at få lærere. Der har altid manglet lærere med linjefag i fysik/kemi, sløjd, tysk, sløjd, fransk, matematik udskoling og drengeidræt. At skolerne ikke kunne få disse lærere, tolkede man som en generel lærermangel. Så oprettede man meritlæreruddannelsen.

Det resulterede i at en masse håbefulde, der måske ikke havde haft mod på en 4 årig læreruddannelse, søgte ind på meritlæreruddannelsen. Her kunne de få opfyldt deres drømme om at beskæftige sig med dansk litteratur og billedkunst. De sidste 5 år har virkeligheden vist sit faglige ansigt og en masse meritlærere går ud i arbejdsløshed.

De nye ledighedstal er kommet og de viser, at der var 2409 ledige lærere i januar 2013.

Det svarer til januar 2007, hvor der var 2407 ledige lærere og det var året før, at krisen satte ind!

Artiklen fortsætter under banneret

Konkret lærermangel var der måske på et tiår i 0 erne, hvor tallet i en måned var lige under 1000 ledige lærere.

At man stadig, på 0ernes grundlag, skal opretholde en uddannelse, der producerer et stort antal ledige lærere, synes som spild af både meritstuderendes og samfundsmæssige ressourcer.

PS: Helt tilbage i 2004 viste Anders Bondo rettidig omhu for at imødegå fremtidig ledighed ved at foreslå at nedlægge meritlæreruddannelsen, men forslaget forsvandt udi glemslen!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.197 andre er allerede tilmeldt