Debat
0   156

Personlig eller fælles professionel autonomi

Det er blandt andet dette, det udsendte aftaleresultat med en ny arbejdstidsaftale tager stilling til.

Fællesskabet - teamsamarbejdet - fremmes, og beslutningerne skal træffes, der hvor arbejdet udføres. Det er de væsentligste hensigter med denne arbejdstidsaftale.

Artiklen fortsætter under banneret

Folkeskoleloven siger det, undersøgelser om lærernes psykiske arbejdsmiljø siger det, lærerne siger det, forældrene siger det, og børnene siger det: Det er en fordel, når lærerne arbejder sammen om undervisningen.

Jeg tillader mig at konstatere, at der ikke er noget alternativ til et væsentligt tættere samarbejde i den danske folkeskole.

Aftalen fremmer dette samarbejde og styrker dermed lærernes fælles professionelle autonomi.

Samarbejde er til dels afgivelse af personlig suverænitet, men alle undersøgelser og erfaringer siger, at samarbejdet fremmer kvaliteten i arbejdet og arbejdsglæden i væsentlig grad.

Det er en udvikling, som arbejdstidsaftaleudkastet fremmer, og det er en udvikling, som jeg gerne vil fremme.

Samarbejde kræver fælles beslutninger, samarbejde kræver fælles prioriteringer, og samarbejde kræver fælles planlægning. Alt sammen aktiviteter, som nødvendigvis må foregå lokalt, tæt på den enkelte, hvis relevansen skal være åbenlys, og udbyttet skal være stort.

Jeg opfatter væsentlige dele af kritikken imod denne aftale som værende kritik af den udvikling, som jeg har skitseret ovenfor.

Hvis man ønsker bevarelse af 'enelæreren' frem for alt, skal man ikke stemme for denne aftale.

Jeg ønsker samarbejdet fremmet. Derfor stemmer jeg for denne aftale.

Anders Balle

medlem af DLF's hovedstyrelse


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen