Efterskoler klar med tilbud til unge med særlige behov

Flere efterskoler med specialundervisning som fokusområde er ved at etablere den nye ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Eleverne er også begyndt at melde sig, men det kniber med tilsagn fra kommunerne om betalingen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Karise-uddannelsen, som er en selvstændig ungdomsuddannelse udsprunget fra Karise Efterskole på Østsjælland, har i øjeblikket 24 elever skrevet op til skolestart i august, men kun få af dem har indtil videre fået bevilget kommunalt tilskud.

Pengene kommer ikke automatisk

Samme problem oplever viceforstander Tine Engell Kjøller fra Waldemarsbo Efterskole i Fakse Ladeplads. Skolen er ved at etablere STU Sydsjælland (Særlig Tilrettelagt Uddannelse) som en selvejende institution, der skal udbyde den ny ungdomsuddannelse.

"Vi forventer at kunne begynde med 14 elever til sommer. Alle synes, der er gode intentioner i den ny lov, og UU-vejlederne er i gang med at indstille eleverne til uddannelsen. Problemet er, at det hele er nyt, og at pengene derfor ikke automatisk følger med fra kommunerne", siger Tine Engell Kjøller til bladet Efterskolen.

Uddannelserne kan føre til job

Karise-uddannelsen regner med at komme op på 100 elever i løbet af tre år og har i modsætning til de andre efterskoler fået et økonomisk rygstød på fire millioner kroner fra satspuljemidlerne.

"Vi lægger vægt på, at der bliver tale om helhedspædagogiske tilbud, så den unge både får et uddannelsesforløb, et fritidsliv og botræning", siger Lone Christoffersen, forstander for Karise-uddannelsen og indtil videre eneste ansatte.

STU Sydsjælland lægger ud med tre linjer inden for køkken/kantine, gartneri/pedel og rengøring. Målet er at ruste de studerende til på sigt at kunne varetage job inden for disse områder

På Sydfyn byder Idrætsefterskolen Ulbølle sig til med en etårig idrætsmedhjælperuddannelse, som kan være en del af den samlede ungdomsuddannelse.