Debat
0   163

Frontalangreb tilbagevist

Odense Lærerforenings styrelse har meget godt at sige om løndelen i forhandlingsresultatet. Reallønsudviklingen synes sikret for de kommende år. For de yngre lærere og børnehaveklasseledere, som fuldt overgår til ny løn, er der sikret, alene på grundlønnen plus undervisningstillæg, omkring 100 procent af det kendte lønforløb. Dertil kommer funktions- og kvalifikationsløn. Samtidig spiller kerneydelsen undervisning en pæn rolle i vores lønmodel.

Lærere på nuværende slutløn hæves et løntrin til 40 med deraf følgende pensionsfordel, ligesom der er et undervisningstillæg og mulighed for funktions- og kvalifikationsløn.

Artiklen fortsætter under banneret

Mellemgruppen forbliver i et anciennitetslønforløb, der for nuværende slutter på løntrin 40, hvilket vi finder meget positivt.

For arbejdstidsdelen finder vi det positivt, at gennemsnitlig 85 procent af arbejdstiden er knyttet til en central aftale. En pulje til betroet tid, som den enkelte lærer selv disponerer over, er positivt, men samtidig også vores akilleshæl. For lærere med forholdsvis mange undervisningstimer skal der lokalt i kommunen og på skolen suppleres med et pænt timetal til fælles forberedelse, hvis vi med fuld ret skal kunne sige, at forberedelsestiden ikke er beskåret i forhold til nu.

En klar forbedring er det imidlertid, at afgrænsningen mellem personlig og fælles forberedelse nu er klar. Der skal gives tid til den fælles forberedelse.

Vi vurderer, at der her lokalt ligger en meget vanskelig, men ikke umulig opgave i at sikre langt de fleste lærere en samlet betroet tid og tid til fælles forberedelse, som står mål med den nuværende tid til forberedelse.

Det skal tages med i vurderingen, at den enkelte lærers daglige skoletid (ledelsesbestemt tid, for eksempel undervisning, lærerteam, møder, tilsyn, forældresamarbejde, lejrskoler, kurser) gennemsnitligt maksimalt kan være seks timer.

Glædeligt er det også, at klasselærertiden er sikret på mindst nuværende niveau.

De sidste omkring 15 procent af arbejdstiden skal aftales lokalt, efter at kommune og kreds har drøftet sammenhængen mellem kommunens pædagogiske mål og arbejdstidsaftalens udmøntning. Her har vi erfaringsbaserede betænkeligheder, når det gælder Odense Kommune, og selvfølgelig en naturlig skepsis i lyset af de kommende års pres på kommunernes budgetter fra et stigende børnetal. Samtidig må vi konstatere, at heller ikke den nye arbejdstidsaftale alene kan dæmme op mod en national og kommunal økonomisk udvikling. Dertil skal der arbejdes hårdt på andre politiske fronter.

Men Danmarks Lærerforening har generelt tilbagevist arbejdsgivernes frontalangreb på vores arbejdsvilkår.

Ved en samlet afvejet vurdering anbefaler en enig styrelse et ja.

Niels Munkholm Rasmussen

formand

Odense Lærerforening


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ