Debat

Frontalangreb tilbagevist

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Odense Lærerforenings styrelse har meget godt at sige om løndelen i forhandlingsresultatet. Reallønsudviklingen synes sikret for de kommende år. For de yngre lærere og børnehaveklasseledere, som fuldt overgår til ny løn, er der sikret, alene på grundlønnen plus undervisningstillæg, omkring 100 procent af det kendte lønforløb. Dertil kommer funktions- og kvalifikationsløn. Samtidig spiller kerneydelsen undervisning en pæn rolle i vores lønmodel.

Lærere på nuværende slutløn hæves et løntrin til 40 med deraf følgende pensionsfordel, ligesom der er et undervisningstillæg og mulighed for funktions- og kvalifikationsløn.

Mellemgruppen forbliver i et anciennitetslønforløb, der for nuværende slutter på løntrin 40, hvilket vi finder meget positivt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

For arbejdstidsdelen finder vi det positivt, at gennemsnitlig 85 procent af arbejdstiden er knyttet til en central aftale. En pulje til betroet tid, som den enkelte lærer selv disponerer over, er positivt, men samtidig også vores akilleshæl. For lærere med forholdsvis mange undervisningstimer skal der lokalt i kommunen og på skolen suppleres med et pænt timetal til fælles forberedelse, hvis vi med fuld ret skal kunne sige, at forberedelsestiden ikke er beskåret i forhold til nu.

En klar forbedring er det imidlertid, at afgrænsningen mellem personlig og fælles forberedelse nu er klar. Der skal gives tid til den fælles forberedelse.

Vi vurderer, at der her lokalt ligger en meget vanskelig, men ikke umulig opgave i at sikre langt de fleste lærere en samlet betroet tid og tid til fælles forberedelse, som står mål med den nuværende tid til forberedelse.

Det skal tages med i vurderingen, at den enkelte lærers daglige skoletid (ledelsesbestemt tid, for eksempel undervisning, lærerteam, møder, tilsyn, forældresamarbejde, lejrskoler, kurser) gennemsnitligt maksimalt kan være seks timer.

Glædeligt er det også, at klasselærertiden er sikret på mindst nuværende niveau.

De sidste omkring 15 procent af arbejdstiden skal aftales lokalt, efter at kommune og kreds har drøftet sammenhængen mellem kommunens pædagogiske mål og arbejdstidsaftalens udmøntning. Her har vi erfaringsbaserede betænkeligheder, når det gælder Odense Kommune, og selvfølgelig en naturlig skepsis i lyset af de kommende års pres på kommunernes budgetter fra et stigende børnetal. Samtidig må vi konstatere, at heller ikke den nye arbejdstidsaftale alene kan dæmme op mod en national og kommunal økonomisk udvikling. Dertil skal der arbejdes hårdt på andre politiske fronter.

Men Danmarks Lærerforening har generelt tilbagevist arbejdsgivernes frontalangreb på vores arbejdsvilkår.

Ved en samlet afvejet vurdering anbefaler en enig styrelse et ja.

Niels Munkholm Rasmussen

formand

Odense Lærerforening