Debat

Kollektiv arbejdsvægring er ikke løsningen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det danske aftalesystem giver både arbejdsgivere og arbejdstagere mulighed for at benytte Arbejdsretten som redskab, når der opstår en tvist. Og det valgte de berørte kommuner at gøre, da en gruppe lærere kollektivt vægrede sig ved at løse en opgave, som et stort flertal i Folketinget har pålagt kommunerne.

Jeg er ellers enig med mange af lærerne i - og formentlig også Ane Søegaard, som i sidste nummer af Folkeskolen skrev - at det er rimeligt at stille sig spørgsmålet, om den megen detailstyring af kommunerne er gået for vidt. Det gælder elevplanerne såvel som mange andre velmenende krav til, hvordan den enkelte kommunalt ansatte skal løse sine opgaver.

Men helt på linje med Arbejdsretten vil jeg fastholde, at kollektiv arbejdsvægring ikke er måden at ændre tingene på.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Heldigvis har KL sammen med Lærernes Centralorganisation med den nye arbejdstidsaftale taget et afgørende skridt i retning af at sikre mere frihed for den enkelte lærer til at tilrettelægge sin hverdag ude på den enkelte skole. Det er jeg glad for, at Ane Søegaard også er enig i. For nu handler det om at se fremad.