Debat

Knap 5.000 skrev under på www.nejtilelevplaner.dk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Opfordringen til Bertel Haarder om at trække bekendtgørelsen om elevplaner tilbage og sammen med Danmarks Lærerforening etablere et hensigtsmæssigt og realistisk grundlag for den fremtidige elevplanspraksis fik næsten 5.000 underskrifter. Det præcise antal, fordelt på skoler, kan ses på www.nejtilelevplaner.dk, når fintællingen er overstået.

Jeg vil gerne takke de kolleger, der skrev under.

Resultatet er ikke tilfredsstillende. Bertel Haarder er efter min opfattelse ikke til sinds at ændre ret meget i sin egen lovgivning, som han selv har prist og deponeret megen politisk prestige i, og afbureaukratiseringsgruppen kan næppe presse reelle ændringer igennem af egen drift. Her kunne et klart signal fra lærerne have spillet en rolle.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

At signalet ikke kom, skyldes nok, at mange har spurgt sig selv: Hvorfor kæmpe mod en bekendtgørelse, som ingen tager alvorligt, og som ministeren tydeligvis selv har opgivet at få gennemført?

Fordi vi af hensyn til vores egen selvrespekt ikke skal tolerere en lovgivning, der stiller krav, reelle eller ej, der er så urealistiske, at de ikke kan honoreres. Bekendtgørelsen er et eklatant udtryk for Bertel Haarders respektløshed over for folkeskolen og dens lærere.

Folkeskolens manglende omtale har givetvis også haft betydning for udfaldet. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vort eget fagblad - bortset fra en fjerdedel leder - ville nægte at skrive om en landsdækkende aktion af denne karakter.

Jeg må konstatere, at Thorkild Thejsen ikke holdt sit løfte om at »følge op på« den ikke-begivenhed, der efter hans skøn ikke levede op til bladets journalistiske nyhedskriterier.

Læs mere på www.nejtilelevplaner.dk

svar

Redaktionen skrev straks om underskriftsindsamlingen - både som nyhed på nettet og i månedsmagasinet Undervisere. »Lærere går til kamp mod elevplaner«, hed den første artikel.

Få dage efter indhentede vi en DLF-kommentar. Det resulterede i nyheden »DLF bakker op om Klarup-lærernes initiativ«, som blev bragt i Folkeskolen.

Derefter fulgte nyheden »Aalborg-lærere slipper med elevplaner én gang om året«, hvor kampagnen også blev nævnt.

Karsten Bräuner og undervisningsminister Bertel Haarder har - på redaktionens initiativ - skrevet >clinch< om emnet i månedsmagasinet i februar.

Redaktionelt har vi både i blad og på net fulgt op med en artikel, hvor skolekonsulent Henrik Vejen støttede Karsten Bräuners beregninger - og med en stor artikel med billeder fra Karsten Bräuners foretræde for uddannelsesudvalget. Dertil kommer Karsten Bräuners mange debatindlæg på net og i blad, hvor redaktionen løbende har henvendt sig til undervisningsministeren for at forsøge at skaffe svar på Bräuners spørgsmål.

En måned inde i kampagnen skrev jeg lederen »Ministerarrogance«.

Selvfølgelig var det også vores intention undervejs at følge op med nyheder om, hvor mange underskrifter der var kommet ind, men det ønskede Karsten Bräuner ikke at medvirke til.

Thorkild Thejsen, chefredaktør

Powered by Labrador CMS