Under demonstrationen med budskabet "fingrene væk fra den danske model" overrakte formanden for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg en førstehjælpskasse og et skrevent budskab til direktøren for KL, Sine Sunesen.

En fælles fagbevægelse demonstrerede mod KL

De røde faner blev luftet og rystet for støv, da Københavns Lærerforening sammen med en række andre fagforeninger og tillidsrepræsentanter, i går marcherede mod KL bygningen i København for at forsvare den danske model.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes kamp for at blive hørt ved overenskomstbordet breder sig i form af forargelse til andre fagorganisationer. Det sås tydeligt i går, da tillidsrepræsentanter fra blandt andet Bupl, LFS (Landsforeningen for socialpædagoger) og HK tog de røde faner i hånden, og marcherede side om side med Københavns Lærerforening for at råbe KL op med taler, slagsange og ja, gaver. 

"Man kan ikke forestille sig, at den danske model kun gælder for enkelte faggrupper. HK oplever det samme stigende pres fra arbejdsgiverne. Der er brug for at fagbevægelsen står mere sammen og i højere grad kæmper kampene sammen", sagde tillidsrepræsentant Peter Jensen fra HK, lige inden optoget tog sin start fra Islands Brygge Skole.

De vandrende faner fandt sig til rette på pladsen foran KL's store glasbygning på Weidekampsgade, hvor en scene stod klar til en times opsang til den kommunale arbejdsgiver.

"De vil dele kagen i ét stykke, og det er deres lykke", rimede ordstyreren Per Vers om regeringen og KL og skød derpå arrangementet i gang under stor jubel og grin fra demonstranterne. Den sidste socialdemokrat Blandt talerne til demonstrationen var blandt andet formanden for KTO, Anders Bondo Christensen, der langede ud efter Socialdemokraternes baggrund som arbejderparti.

"Den danske model er løsningen på de problemer, vi står i. Den er en del af en kultur, som vi i Danmark har opbygget gennem mange år. Socialdemokraterne påstår i deres principprogram, at de har rod i den internationale arbejderbevægelse, og at det er afgørende for dem, at man kan genfinde de værdier i partiets konkrete handlinger. Det glæder vi os til at se."

Efter den opsang var det netop en socialdemokrat, der indtog scenen. Simon Pihl Sørensen, vice-borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune og ikke mindst socialdemokrat med et stort A, steg på scenen med armbevægelser, der udtrykte en sjælden entusiasme for de gamle kerneværdier i partiet. 

"Jeg har aldrig oplevet noget lignende! Denne her debat foregår på et meget forsimplet grundlag, og jeg kan simpelthen ikke genkende det billede af lærerne, der bliver tegnet. Det er som at se Gummi-Tarzan blive mobbet i skolegården og få buksevand. At kæmpe for arbejderne og den danske model er socialdemokratisk modermælk, så det er svært for mig, at se på det her", fortalte Simon Pihl Sørensen til folkeskolen.dk lige efter sin tale, som modtog store klapsalver fra forsamlingen. 

En hjertestarter til KL Direktør i KL Sine Sunesen var mødt op for at tage imod det skrevne budskab, som er udarbejdet af København Lærerforening, LFS, Bupl og Frederiksberg Kommunelærerforening. Direktøren ønskede ikke at kommentere på budskabet, men måtte alligevel trække på smilebåndet, da formanden for KLF Jan Trojaborg overrakte hende et førstehjælpssæt med både hjertestarter og plastre.

"Den danske model har brug for en genoplivning, for det KL laver lige nu er en alvorlig underminering af flere 100 års arbejde for en velfungerende forhandlingsmodel", sagde Jan Trojaborg henvendt til KL direktør Sine Sunesen.

Efter de sidste taler fra FTF og LFS, blev de røde faner sænket og de kolde demonstranter begyndte at spredes.

"Det er sikkert hylende optimistisk, men jeg håber, at KL lytter til fornuften. Vi når ikke til enighed ved at fjerne aftaler, men ved at forpligte sig i et samarbejde", sagde tillidsrepræsentant Mads Kyrsting fra Frederiksberg Kommunelærerforening, som var en af de mange demonstranter i mængden.