Anmeldelse Sfo
0   530

Integrer leg og læring

Bogen beskriver en metode, der kan bruges til at uddybe og forlænge børnenes lege og interesser med engagerede sproglige aktiviteter. Og gør det godt.

Sproghistorier

Fakta


Titel
Sproghistorier

Forfatter
Anders Skriver Jensen, Stig Broström

ISBN
9788772816760

Pris
320

Sider
166

Serie
Sprog, udvikling og læring

Forlag
Dafolo

Sikke en kedelig bog, var min første tanke. En selvhøjtidelig indføring i det arbejde, vi allerede kender. ”Mere inspiration og flere gode råd” og igen mere arbejde med ungerne, fordi pædagogik altid kan forbedres. Endnu to forskere forsøger at påvirke pædagogikken i daginstitutioner og skoler med nye eksotiske ord inden for literacy-pædagogik.

Artiklen fortsætter under banneret

Men hatten af for bogen ”Sproghistorier”. Min negative holdning blev rettet undervejs. Meget af det arbejde, vi udfører i skole og daginstitution, skal fastholdes. Vi skal forbedre den indsigt, vi har i børnenes aktiviteter og samvær med hinanden, ved hjælp af sproghistorier eller literacy-pædagogik. Vores nye indsigt skal foldes ud sammen med børnene. Vi skal være med til at danne helheder og anskue sammenhængene i samfundet med udgangspunkt i børnenes spontane lege. Med ”sproghistorier” får vi et værktøj til arbejdet med dette.

Sproghistorier kan bruges som inspiration og en dokumentationsmetode i børnehave, skolefritidsordning og indskoling i arbejdet med børns kommunikative kompetencer, skrivning og skrivelyst. Det handler om at gribe eller bygge videre på børnenes leg og deltagelse i planlægningen.

Metoden literacy-pædagogik kan opdeles i tre trin, hvor pædagogen eller læreren skriver nogle hurtige stikord ned om en bestemt situation eller forløb, hvor et eller flere børn er fordybet i en leg, tegneaktivitet, skrivning eller fortælling. Stikordene bliver til sidst sammenfattet alene eller i teamet til en historie. Til sidst planlægges en opfølgende aktivitet med udgangspunkt i historien, som går på tværs af lærerplaner og faghæfter. De tre trin indskrives i et skema som dokumentationsmateriale til ideer og opfølgende aktiviteter.

Bogen beskriver en metode, der kan bruges til at uddybe og forlænge børnenes lege og interesser med engagerede sproglige aktiviteter.

Sproghistorier bygger på ny viden fra EASE-projektet (early years transition programme). Det er finansieret af EU med forskningsmiljøer fra otte lande, herunder Danmark, en fælles undersøgelse af kontinuitet i overgangen fra børnehave til skole med fokus på det talte og skrevne sprog. Bogen bygger på viden fra et ph.d.-forskningsprojekt af Andes Skriver Jensen, 2009-2012.

Denne forskning hænger fint sammen med visionen om, hvordan leg og læring kan integreres.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.183 andre er allerede tilmeldt