Ekstraordinær kongres '13
0   352

Kongresopbakning til DLF’s skoleudspil

DLF’s ekstraordinære kongres gav stor opbakning til hovedstyrelsens skoleoplæg og opfordrede til samarbejde om den kommende folkeskolereform.

»Sammen gør vi en god skole bedre«. Sådan lyder overskriften på Danmarks Lærerforenings skoleoplæg, som blev fremlagt først i januar på DLF's ekstraordinære kongres i Bella Center i København.

»Lærere, ledere og børnehaveklasseledere er parate til at gøre deres, for at en ny folkeskolereform bliver til virkelighed«, skriver formand for DLF Anders Bondo Christensen i forordet til DLF's 40-siders pjece, som blev præsenteret på kongressen, som var delvist lukket for offentligheden.

Artiklen fortsætter under banneret

»Vi kommer ikke med færdige løsninger, men vi håber, at oplægget kan bidrage til en konstruktiv debat om reformen«, lyder det blandt andet fra lærernes formand.

Oplægget kommer som en reaktion på regeringens forslag til en ny folkeskolereform. Regeringen har tre strategiske mål for folkeskolens udvikling:

• Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, som de kan.

• Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til de faglige resultater.

• Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes, blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis.

DLF er enig i regeringens tre mål for folkeskolens udvikling. I oplægget understreger Lærerforeningen, at en reform skal bygge på den viden, som findes i forskning og praksis.

Derfor foreslår DLF, at alle politiske forslag fremover skal udsættes for en lakmusprøve: Hvad er det forskningsmæssige belæg for, at forslaget vil fremme regeringens tre strategiske mål for folkeskolen?

Christine Antorini er umiddelbart positivt stemt over for lærernes oplæg.

»Det er positivt, at de bakker mig op angående målene og anerkender, at det er vigtigt at arbejde med en sammenhængende skoledag«, har Christine Antorini sagt til Ritzau.

DLF-udspillet: Sammen gør vi en god skole bedre

• Elevernes undervisningstid øges til en sammenhængende skoledag, hvor lærerne underviser fem sammenhængende klokketimer per dag.

• Inklusionen styrkes blandt andet ved en sikring af, at resurserne fra specialundervisningen følger med over i normalundervisningen, og at alle skoler har fagligt kvalificerede resursepersoner.

• Der iværksættes en større indsats for at bryde den sociale arv, blandt andet ved at der tilknyttes skole- og socialrådgivere til alle skoler for at styrke kontakten mellem familie, skole og kommune.

• Skolerne åbnes, så de står til rådighed for eleverne hele dagen og også er åbne for at trække det omgivende samfund ind.

• DLF deler regeringens ambition om, at alle lærere inden 2020 skal have linjefag i de fag, de underviser i. DLF foreslår at nå målet ved at gennemføre et trepartsprojekt, hvor både kommunen, staten og lærerne selv bidrager til, at lærerne får efteruddannelse. Samtidig ønsker DLF, at man starter et jobrotationsprojekt, hvor ledige lærere ansættes i et timetal svarende til dagpenge, mens andre lærere er på efteruddannelse.

Lærerne ønsker ikke konflikt

»Politiske kommentatorer står i kø for at fortælle, at vi uundgåeligt ender i en konflikt, hvor vi bliver kørt over. Men en konflikt er ikke til gavn for folkeskolen, eleverne eller samfundet. Vi har i stedet brug for et ordentligt og seriøst arbejde«, sagde Anders Bondo Christensen på DLF's ekstraordinære kongres.

Vodskov-lærere hyldet på kongressen

Et engagement uden sidestykke i foreningens historie, kaldte DLF-formand Anders Bondo de seneste ugers aktivitet blandt lærerne over hele landet. Lærerne på Vodskov Skole ved Aalborg blev hyldet med stående ovationer på den ekstraordinære kongres, da de live præsenterede deres musikvideo om lærernes arbejde, som nu er oppe på næste 16.000 views på YouTube.

Nordiske lærerforeninger støtter DLF

Nordiske Lærerorganisationers Samråd sendte i forbindelse med DLF's ekstraordinære kongres et brev til den danske statsminister, finansminister, undervisningsminister og KL's ledelse, hvor man opfordrer parterne til at skifte spor og begynde at samarbejde med Danmarks Lærerforening.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ