Talentforløb skal bringe kloge elever på førsteholdet

I morgen begynder Viby Gymnasium i Aarhus et talentforløb for 52 bogligt dygtige elever fra 8. klasse. Forløbet skal udfordre deres intellekt og hjælpe dem til at vælge uddannelse. Planen er, at Junior Talent skal bredes ud til gymnasier i hele landet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På juniortalent.dk beskrives et talent som en elev med akademiske evner, der er motiveret og engageret, og som søger flere og sværere faglige udfordringer.

"Folkeskolen er god til at løfte opgaven med svage læsere og elever med andre problemer, mens talenterne måske er lidt oversete, fordi der ikke er prestige i at være klog. Men ligesom man kan komme på førsteholdet i håndbold, skal der være et tilbud til de akademisk kloge", siger uddannelsesleder Dinna Balling fra Viby Gymnasium.

Eliteelever føler sig svigtet af folkeskolen

Junior Talent samler eleverne til fem seminarer i løbet af året. I morgen handler det om kræft og strålebehandling, mens de næste fire seminarer sætter fokus på fællesskab og individ, verdens sprog, politiske taler og crime science.

Dygtige elever ved ikke, hvilken uddannelse de skal vælge

Ideen til Junior Talent udspringer af, at skoleledere fra 16 lokale folkeskoler inviterede Dinna Balling til at fortælle om det akademi, gymnasiet tilbyder sine egne talentfulde elever. På mødet opfordrede skolelederne hende til at lave et tilsvarende forløb for elever fra folkeskolen.

"Vi oplever, at nogle af vores gymnasieelever er forvirrede over, hvilken studieretning de skal vælge, for er man dygtig, er man ofte dygtig til det hele. De fem seminarer skal gerne gøre dem mere afklarede og samtidig motivere dem, så de ikke står af undervisningen i de sidste år i folkeskolen og måske bliver adfærdsvanskelige, fordi de keder sig", siger Dinna Balling.

Kloge børn mistrives i specialklasser

De 52 elever er fundet blandt elever, som skolerne har indstillet. Men selv om de er akademisk kloge, afviser uddannelseslederen, at der er tale om nørder.

"Man kan godt være klog og helt almindelig, men de har måske andre fritidsinteresser end musik og idræt", siger Dinna Balling.

Tilbuddet skal bredes ud på landsplan

Industriens Fond støtter Junior Talent med 500.000 kroner. Pengene bruges til at udvikle de fem seminarer, til etablering af projektets hjemmeside og til at brede tilbuddet ud på landsplan.

"Når vi har rettet eventuelle børnesygdomme til, indgår det i projektet, at vi skal hjælpe andre gymnasier i gang, så om tre-fire år kan elever fra 8. klasse komme på Junior Talent, uanset hvor i landet de bor", siger Dinna Balling.

Rift om at komme i klasse for kloge børn

 

Læs mere

Powered by Labrador CMS