SF betalte forgæves

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Socialistisk Folkeparti, SF, betalte godt 50.000 kroner af egen lomme for professor Claus Haagen Jensens juridiske responsum om særloven mod Tvind.

Responsummet forudså, at lovforslaget var i strid med grundlovens paragraf 3, og Aalborg-professorens vurdering ligger meget tæt op ad Højesterets konklusion.

Aage Frandsen, der er SF's uddannelsespolitiske ordfører, opfordrede i maj 1996 Folketingets daværende formand, Erling Olsen, til at indhente flere uafhængige responsa og at fremlægge dem, inden det kontroversielle lovforslag skulle førstebehandles, nemlig den 14. maj 1996.

Aage Frandsen var ikke tryg ved, at Folketinget kun havde Justitsministeriets ord for, at loven var i orden.

I sit svar til Aage Frandsen skrev Erling Olsen, at det ganske rigtigt er Folketingets ansvar, at lovforslagene er lovlige. Som formand for tinget havde Erling Olsen imidlertid ikke en konto med penge til den slags rådgivning, og han kunne derfor ikke hjælpe.

Erling Olsen opfordrede i stedet SF til at gå i byen og købe et responsum fra en statsretsekspert. Ligesom alle de andre partier i Folketinget havde SF med den nye lov om partistøtte netop fået midler til ekspertbistand, så de kunne selv betale, hvad det kostede, argumenterede Erling Olsen.

Aage Frandsen kontaktede Claus Haagen Jensen, som i sit responsum advarede Folketinget mod at gennemføre loven.

Folketingets flertal overhørte som bekendt advarslen. Alligevel ser Aage Frandsen sagen som et godt argument for uafhængig juridisk eksperthjælp:

'Når der er flere uafhængige ekspertvurderinger, er der også større sandsynlighed for, at medlemmerne tænker sig om, når de skal stemme om en lov'.

Ifølge centralt placerede kilder i Folketinget har SF's formand Holger K. Nielsen truet med at sende regningen for responsummet videre til Folketingets flertal. Det er, lyder argumentet, urimeligt, at SF skal betale tusindevis af kroner for at vejlede et flertal, som alligevel ikke hører efter.

Aage Frandsen vil hverken be- eller afkræfte rygtet. Men siger, at regningen ikke er sendt, selv om der kunne være gode argumenter for det.

'Hvis flertallet havde lyttet til det, der stod i vores responsum, ville Folketinget have sparet en masse penge'.

Powered by Labrador CMS