Debat

Vi er blevet solgt for billigt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg tillader mig at gætte på, at enten vil Folkeskolen ikke have for mange indlæg om 93-gruppen, eller også er det ikke velset at nævne, hvad tidligere formænd for DLF har berettet for tillidsmænd om 93-gruppens pension.

Min situation som lærer (i 93-gruppen) er den, at jeg kan se frem til en årlig pension på 111.000 kroner plus cirka 18.000 kroner i opsat pension, hvis jeg bliver pensioneret som 67-årig. Hvis jeg var blevet tjenestemand, som jeg var stillet i udsigt, ville jeg som 67-årig have haft 197.000 kroner. Det er jo en betragtelig effekt af min fagforenings forhandlingskapacitet.

Nu fortæller min formand i sit svar til Milton Jørgensen i Folkeskolen nummer 8, at vi ikke gennem overenskomster kan lave flere løsninger, der specifikt tilgodeser 93-gruppen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Jeg vælger at forstå formandens melding på den måde, at man med aftalerne om de 11.000 kroner i engangsbeløb og to procent ekstra i pension til 93-gruppen har indgået en aftale med arbejdsgiveren om, at 93-gruppens specielle pensionsforhold i al fremtid ikke kan blive genstand for overenskomst?

Hvis det er tilfældet, ville det være dejligt at få offentliggjort denne aftale. Hvis en sådan aftale eksisterer, har du, Anders Bondo, efter min mening solgt os alt for billigt.

Svar

Overenskomstresultatet fra 2002 indeholdt en engangsbetaling til lærerne i 93-gruppen på nogle få tusinde kroner. I protokollatet stod der, at der hermed var endeligt afregnet for pensionsforholdene for 93-gruppen. Efter en tur i Forligsinstitutionen blev resultatet godkendt med et snævert flertal i en fælles urafstemning for alle KTO-organisationer. Det var forudsætningerne forud for forhandlingerne i 2005.

Det lykkedes os alligevel at nå det resultat, som du nævner. Et engangsbeløb på 11.000 kroner plus en permanent forhøjelse af pensionsprocenten med to procent for 93-gruppen. Denne forhøjelse svarer i øjeblikket til en årlig indbetaling på godt 6.700. Beløbet vil med Overenskomst 08-resultatet stige til mere end 7.700 kroner.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF