Anmeldelse

Global lykke

Velkommen og vedkommende

Materialet kommer et spadestik dybere med et vanskeligt emne - og gør det på en måde, der engagerer eleverne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danskerne er verdens lykkeligste folk ifølge to undersøgelser, hvoraf den ene kommer fra FN. Det kan være lidt svært at tro på, når man dagligt hører den almindelige dansker klage over snart sagt alt. Men hvad hvis man vendte ”Lykkebarometeret” om og kiggede på de mest ulykkelige lande?

Fakta:

Titel: Global lykke

Forfatter: Peter Bejder, Kaare Øster

ISBN: 9788771410532

Pris: 199

Sider: 48

Forlag: Turbine Forlaget

Det har Peter Bejder og Kaare Øster gjort i deres udmærkede bog til udskolingen. De har spurgt: ”Kan man være fattig, men stadig lykkelig?”

Jeg synes, at bogen kommer det spadestik dybere og derfor også gør hele debatten om ulande mere nuanceret. Alle med bare lidt år på kontoen husker de forfærdelige billeder fra Afrika i midtfirserne. Billeder, der har præget os lige siden.

Bogens force er, at den viser livet i nogle meget fattige lande, meget konkret, på godt og ondt. Bogen ridser forskellige begreber grundigt op, dog uden at eleverne vil tabe interessen, hvilket er en svær kunst at mestre.

Til bogen hører en fantastisk hjemmeside, som er utrolig nem at finde rundt på. Der er masser af elevaktiviteter, man frit kan downloade. En god lærervejledning, som er meget metodisk. En masse relevante billeder og film. 

Bogen henvender sig helt oplagt til en projektuge eller projektopgaven. Her er bogen så bred, at mange emner ville kunne profitere af bogen. Den er desuden oplagt at bruge tværfagligt.

Layoutet er flot, og siderne skinner og er meget indbydende. Noget, der er et kæmpe plus, hvis elever skal lokkes fri af Wikipedias kløer. Desuden er der bagerst i bogen et godt stikordsregister og henvisninger til andre bøger og hjemmesider, som er brugbare omkring emnet.

Alt i alt en bog, som viser en anden tilgang til et, desværre, stadig stort problem, nemlig den ulige fordeling af goderne på denne fælles jord. Ikke at man bliver lullet i søvn af den grund, for det er nogle barske skæbner, der ligger bag hver side. En velkommen og vedkommende bog.