Debat

Stem nej

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ét er, at vore forhandlere siger, at det er det bedst opnåelige resultat, som sendes til afstemning. Et andet er, at samme forhandlere siger, at det er et godt resultat, som vi bør stemme ja til. Men resultatet er ikke godt, når forberedelsestiden skæres ned fra cirka 650 timer til sølle 400 'betroede' (et ord, der oser af mistillid). En så kraftig beskæring kalder Anni Herfort 'fremadrettet'. Rettet frem mod hvad: at arbejdsgiverne og skoleledelserne får endnu mere råderet over, hvordan vi planlægger vor arbejdstid. At vi skal undervise mere og forberede os mindre (her satte kongressen klart grænsen!). At vi måske skal bindes på skolen fra 8-16 og vente i timevis på at komme til møde med vore team med flere. Og først så kan vi komme hjem og forberede os individuelt.

Endelig var UFØ-aftalen - som i høj grad sikrede mod udhuling - kommet på skinner efter års kævl og nøjeregnethed, og så opfordrer DLF-toppen til at stemme ja til et resultat, som i de kommende år vil gøre hverdagen sur igen. Den nye aftale ligner et tagselvbord for arbejdsgiverne. Aftalen er et usselt og provokerende resultat, som er meget uigennemskueligt og derfor vil kunne misbruges og misfortolkes ude i kommunerne til ubodelig skade for lærerne, børnene og skolen som helhed.

Stem nej til det samlede resultat, selv om der lokkes med en stor pose penge.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Apropos 'en stor pose penge': DLF's strejkefond må da være ved at bugne over af penge efter 20 års indbetalinger. Hvorfor skal vi så betale strejkekontingent i tilfælde af konflikt?

Hvordan skal en strejke i øvrigt organiseres, når det kun er de overenskomstansatte, der skal i konflikt? Tjenestemændene vilda komme til at stå tilbage på skolerne med en meget dårlig smag i munden, hvis de under konflikten skal fungere som strejkebrydere.

Kristian Svendsen

Syvstjerneskolen, Værløse

Svar

Jeg er helt uenig med dig i, at den nuværende arbejdstidsaftale har virket som en sikring mod udhuling af lærernes tid til forberedelse. Foreningens undersøgelse af lærernes forbrug af F-tid til teamsamarbejde og forsøgene med fast arbejdstid på Tylstrup Skole og Skovparksskolen viser, at den øgede anvendelse af tid til fælles forberedelse og teamsamarbejde er sket på bekostning af den individuelle forberedelsestid.

På den baggrund har det været helt afgørende at sikre tid både til individuel forberedelse og til samarbejde, så aftalen svarer til virkeligheden på skolen. Det er derfor heller ikke korrekt, når du anfører, at de nuværende 650 F-timer er skåret ned til 400 betroede. I den nuværende aftale dækker F-tiden også frikvarterer og tid til fælles forberedelse.

Foreningen udsender et særnummer af Folkeskolen og informationer til kredse og tillidsrepræsentanter. Her vil forliget blive grundigt gennemgået, og når alle har haft mulighed for at sætte sig ind i forligsteksten, er jeg sikker på, at en række misforståelser vil blive ryddet af vejen.

Spørgsmålet om strejkekontingent er vedtaget af hovedstyrelsen og konfirmeret af kongressen. Det er også besluttet, at strejkende får udbetalt konfliktstøtte, der svarer til gennemsnittet af de seneste tre måneders løn. Baggrunden for strejkekontingentet er, at vi jo også fremover kan komme til at stå i en situation, hvor det er hensigtsmæssigt at have midler i strejkefonden. Og vores nuværende strejkefond er ikke så stor, at vi kan sikre det uden at udskrive et strejkekontingent.

Hvem der skal strejke hvor og hvornår, vil det være uklogt at kommentere på nuværende tidspunkt. I stedet vil jeg foreslå, atvi nu lader forslaget gå sin demokratiske gang, og jeg håber, at vi kan få en saglig og nuanceret debat.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF