Familien i gang med matematikopgaver

Jul: Familiematematik – nu med jul

”Matematik skal være sjovt. Det skal kilde i maven – og det gør det, når julemanden vejes”, siger matematiklærer Lis Zacho på Skolen ved Søerne, hvor de holder julematematik med familierne til elever i 0.-3. klasse.

Publiceret
julemanden vejes - 393 gram blev det til
Lis Zacho holder familiematematik med indskolingselever og forældre

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad vejer julemanden? Det er årets julekonkurrence til familiematematik. Børnene gætter spontant. Fra 1000 kilo til 10 gram. Forældrene står med fjerne blikke og vejer julemanden i hænderne, før de skriver deres bud på en seddel på søjlen i den store sal. Men vejningen må vente. Den er aftenens clou.

Når gættet er afleveret, er familierne klar til at hente matematikopgaver på scenen ved den store tændte advendtskrans og juletræet. Lis Zacho byder kort velkommen. Alle kender familiematematik og har været her før. Skolen ved Søerne på Frederiksberg holder familiematematik nogle gange om året, og det er meget populært. Især hos børnene.

Matematikopgaver i massevis 5 kilo pebernødder, 60 små juicekartoner med sugerør - og kaffe. Centicubes, farveblyanter, måle-bånd og stopure. Og en masse ark med matematikopgaver. Så er der dækket op til familiematematik med jul. Klokken er 18.30 og ved bordene sidder børn og forældre sammen med klassekammeraternes forældre og søskende. Matematikken slutter klokken 20.

Nogle af pebernødderne bruges som spillebrikker. Resten gnaskes. "Det er en sjov måde at være sammen på. Storm har to søskende, men her får han så noget kvalitetstid uden søskende", fortæller Storms far Jacob.  "Det er godt at lege med matematikken. At det er sjovt og ikke en pligt".

Familiematematik skal præsenteres i London

Ude på gulvet hopper Louis og Esther på tid. Esther klarer 23 englehop på samme tid som hendes bror nåede 20. Ved et andet bord synger de en julesang. De når to et halvt vers på et minut. Opgaverne er meget forskellige.

"Min datter Emma vil bare herhen. Vi har været med før. Her får vi lov at arbejde sammen, lege og det er rart at få fornemmelse af pædagogikken, der jo er meget anderledes, end det jeg oplevede i skolen. Her er det mere "hands-on". Jeg kan selv godt lide matematik, så vi hygger os", siger Annette.

Nogle slår terninger, andre flytter pebernødder og nogle måler, hvormange klap i hænderne man egentlig kan nå på et minut.

Julemandens vægt Omkring klokken 19.30 sker det. Lis Zacho annoncerer, at nu skal julemanden vejes. Børnene flokkes, og hun kommer med julemand og vægt. Ingen må ryste bordet. Flere holder vejret.

 Julemanden vejer 393 gram.

"Hvem finder den, der er tættest på det rigtige svar", spørger Lis Zacho.

397 gram er budt fra én. Det er Emmas mor. Så hun vinder tyggegummimaskinen med indhold. Familiematematikken ebber ud. Familierne med de yngste børn pakker sammen. Mange er oppe ved scenen for at samle matematikopgaver ind, så de kan lege videre derhjemme.