Debat

Resultatvurdering

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bedste ved overenskomstresultatet er, at pensionsopsparingen for overenskomstansatte stiger til 15,3 procent. Det næstbedste er, at det er blevet tydeligt for enhver, at Kommunernes Landsforening har spillet 'stærk mand' med Lykketoft stående i kulissen. Den berømte 'danske model' er virkelig kommet til kort i dette ejendommelige forhandlingsforløb.

Det værste er, at sammenhængen mellem undervisning og forberedelse er afskaffet.

Det næstværste er, at ny løn-systemet med funktionsløn, tillæg og hele svineriet ligger klappet og grydeklart til fuld udfoldelse ved næste overenskomst om tre år. En ny løn, som på trods af Kommunernes Landsforenings anstrengende omsorg for de unge kun hæver begyndelseslønnen med to (billige) løntrin, men til gengæld stjæler fire (dyrere) løntrin i den anden ende.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Efter min mening er det en katastrofe at ophæve sammenhængen mellem undervisning og forberedelse. Om man har 15 eller 25 undervisningstimer, har ingen automatisk indflydelse på omfanget af forberedelsestiden for den enkelte lærer.

15 eller 25 undervisningstimer udløser 400 timers betroet tid inklusive den nuværende lærerakkord på 70 timer. Så er der ganske vist en mulighed for, at skolelederen specielt kan tildele 25-timers-læreren ekstra timer - hvis han har nogle timer!

Det afgørende ved aftalen er netop, at den giver kommuner og skoleledere større muligheder for at disponere over endnu mere af lærernes arbejdstid - blandt andet til mere undervisning uden medfølgende F-tid.

Det kan muligvis gå godt i en enkelt eller to venligtsindede kommuner, hvor man kan bruge 'provenuet' til mere lærersamarbejde, tolærertimer og efteruddannelse. Måske bliver det i din kommune?

Men Kommunernes Landsforening har stadig Lykketoft i kulissen - og nu har han 100.000 elever med sig, som skal undervises inden for rammen.

Aftalen giver desværre mulighed for endnu mere benhård økonomistyring af kommunernes skoleøkonomi.

Både i medlemsdebatten og på kongressen i efteråret var vi helt enige om, at vi ikke med Overenskomt 99 skulle betale for de 100.000 flere skoleelever.

På nydansk må jeg konstatere, at resultatet i et kvalitetsvurderingsperspektiv ikke lever op til denne enkle målsætning.

Om igen - der må gang i kvalitetsudviklingen også på dette område.

Peter Hess

Ballerup Lærerforening