Debat

Dit valg!

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt for ofte oplever jeg, i min funktion som lærer og AKT-vejleder (adfærd, kontakt, trivsel), en ufrugtbar relation mellem lærere og elever, hvor det som regel er eleven, der trækker det korteste strå i konflikten, hvad enten det er fair eller ej. Alt for ofte hører jeg om de forfærdelige elever, der driver os ud på vanviddets rand. Alt for ofte bliver den manglende relation årsag til alt for mange konflikter både mellem lærer og elev og imellem eleverne.

»Alle hunde kan gøres bidske«. Ja, undskyld sammenligningen, men det er ofte påvirkningen fra træneren/læreren, der i de fleste tilfælde giver udslag i resultatet af indlæringen. Træner/underviser du din hvalp/elev med straf, skældud, ukonkrete anvisninger og andre negative forstærkninger, får du en usikker, utilpasset og i værste fald en destruktiv hvalp/elev. Træner/underviser du din hvalp/elev med anerkendelse, imødekommenhed, konkrete anvisninger og andre positive forstærkninger, får du en hvalp/elev, der deltager helhjertet og engageret i alt.

Det er dit valg. Hver eneste gang du er på vej ind i en klasse og bliver mødt med en tsunami af karakterstyrker og energier fra eleverne, skal du træffe dit valg. Hvilken slags underviser ønsker du at være? Hvilken slags underviser giver bedst udbytte for alle? Hvilken slags underviser skaber et trygt læringsmiljø, hvor alle tør kaste sig ud i alle udfordringer? Hvilken slags underviser skaber mere eller mindre positive relationer mellem alle? (Vi kan jo ikke være lige gode venner alle sammen). Hvilken slags underviser kan måske oven i købet gøre det sjovt at lære noget?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Kan du huske et fag, som du ikke kunne lide, da du gik i skole? Var årsagen så læreren eller indholdet af undervisningen? Hvor meget af din undervisning kan du huske direkte? Hvor mange af dine lærere kan du stadig beskrive detaljeret?

Som lærer spiller du en stor rolle i mange elevers liv. Du bestemmer selv, hvordan rollen skal spilles, og hvordan dine elever vil huske dig.