Formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg har sammen med Landsforeningen For Socialpædagogers formand Britt Petersen sendt et åbent brev til de københavnske borgmestre for at få dem til at tage affære over for den nye folkeskolereform.

Kritik af reformplaner om lange skoledage

I morgen kommer regeringen efter al forventning med det længe ventede udspil til en folkeskolereform. Ideen med de længere skoledage møder kritik fra flere sider.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når regeringen i morgen fremlægger udspillet til den nye folkeskolereform, bliver det formodentlig med et forslag om at sætte skoledagen op for alle elever, så indskoling, mellemtrin og udskoling skal have henholdsvis 30, 35 og 37 timer ugentligt.

Topstyring dømmer reformen til fiasko Men de lange skoledage møder hård kritik, blandt andet fra Københavns Lærerforening og Landsforeningen For Socialpædagoger, hvis formænd har sendt et åbent brev til de københavnske borgmestre. I brevet opfordrer de borgmestrene til at kæmpe imod de lange skoledage, fordi de ikke mener, det vil have en gavnlig, faglig effekt for eleverne. De to formænd mener, det vil kvæle fritidshjemmene og tvinge pædagogerne til at medvirke i skoleaktiviteter, de ikke selv ønsker.

Udspil: Folkeskolen bliver en heldagsskole

Derudover kritiserer de regeringen og KL for en ødelæggende topstyring, hvor de uden mulighed for reel forhandling har planlagt facit i OK13. Lærere og pædagoger er hverken blevet inddraget eller ansvarliggjort, og når man fra regering og KL's side bestemmer, at de to faggrupper skal betale for reformen ved ændrede arbejdsforhold, vurderer Københavns Lærerforening og Landsforeningen For Socialpædagoger, at reformen er dømt til at blive en fiasko. De opfordrer derfor borgmestrene til at sige fra overfor regeringen og KL's projekt.

LA: Børn institutionaliseres for meget Også Liberal Alliances børne- og undervisningsordfører Merete Riisager stiller sig skeptisk over for de lange skoledage.

"Heldagsskole betyder i virkeligheden, at man vil institutionalisere børn i langt højere grad end i dag, og at man vil lægge bånd på deres tid i en grad, som ingen af os voksne vil bryde sig om. Børnene får færre muligheder for at være sammen med deres forældre eller gå til fodbold, mens det er lyst", siger hun.

Merete Riisager opfordrer i stedet regeringen til at tage ved lære af de danske friskoler, som opnår gode resultater ved blandt andet at belønne dygtige lærere og sætte højere standarder for faglighed.