Natur/teknologi
2   6348

Motion betyder mere for børns læring end mad

Masseeksperimentet 2012 handler om mad, koncentration og smag. Forskerne ville undersøge om elever, der havde spist morgenmad, klarede sig bedre læringsmæssigt. Men resultatet er, at elever, der havde brugt deres ben på vej til skole, klarede sig bedst.

"Fuldkorn og englehop - koncentration i top?" var emnet for Masseeksperimentet i år. Over 19.500 elever deltog og skulle smage på forskellige ukendte fødevarer samt samle et puslespil af et ansigt. Eleverne var delt i to grupper. Den ene havde spist morgenmad og formiddagsmad, mens den anden gruppe var fastende frem til efter at de havde samlet puslespillet på tid.

Men forskerne blev overraskede over, at det viste sig, at motion betyder en del mere end mad.

Virkningen af motion holder
"Det er rigtig interessant at den motion, det giver at transportere sig selv i skole, afspejles i den koncentrationsevne, man har ca. fire timer senere på dagen. De fleste kender den friskhed, man føler, efter at have brugt sin krop. Men det er overraskende, at virkningen holder så længe", siger professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, der har haft ansvaret for undersøgelsen.

Eleverne svarede på spørgsmål om, hvordan de transportere sig i skole, og det var tydeligt, at dem, der var kørt i bil eller kommet med bus og tog, klarede testen dårligere end de elever, der var fysisk aktive på vej til skole. Måske havde de cyklet, gået, kørt løbehjul, skateboard eller rulleskøjter.

Artiklen fortsætter under banneret

79 procent af eleverne i undersøgelsen kom fra mellemtrin og udskoling. Indskoling og gymnasiet deltog også.

Undersøgelsen viste, at hvis man er fysisk aktiv udenfor skoletiden i mere end to timer om ugen, er man bedre til at koncentrere sig. De elever, der slet ikke var fysisk aktive, scorede i snit over et point lavere end de elever, der var fysisk aktive i mellem to og tre timer om ugen. Forskellen blev større, jo mere eleverne bevægede sig ugentligt.

Desuden viste det sig, at alder og køn betyder noget for koncentrationen. De ældste elever kunne bedst koncentrere sig, og piger fik omkring et point mere end drenge i koncentrationstesten.

Morgen- og formiddagsmad betyder også noget for koncentrationen, men altså mindre end motion, alder og køn. 

Det er Dansk Naturvidenskabsfestival, der sammen med forskningsprojektet Opus fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet står bag årets eksperiment.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.175 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
813 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.649 andre er allerede tilmeldt