Anmeldelse

engelsk.gyldendal.dk

Fremragende engelsk fagportal

Et væld af temaer, undertemaer, selvrettende grammatikopgaver og omfattende ekstramaterialer gør denne fagportal alle pengene værd.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Engelsk fagportal er et fremragende digitalt hjælpemiddel til brug i 8.-10. klasse. Det er ikke helt billigt, men specielt i øjeblikket får man fuld valuta for pengene, hvis man benytter sig af Ministeriet for Børn og Undervisnings tilskud til digitale hjælpemidler. Sitet er hele tiden under udvikling, men som det ser ud nu, er der adgang til seks temaer med et væld af undertemaer.

Fakta:

Titel: engelsk.gyldendal.dk

Pris: Kontakt udgiveren for pris

Forlag: Gyldendal

Det første tema, ”Friend or Foe”, rummer fire undertemaer, der strækker sig fra den amerikanske borgerkrig til kampen for borgerrettigheder i USA. Vi får først en kort beskrivelse af den historiske baggrund for slaveriet som optakt til den amerikanske borgerkrig. Dernæst går man ind i en nøjere skildring af forløbet af borgerkrigen, herunder beskrives de flugtruter, der blev brugt til at transportere undvegne slaver til Nordstaterne eller Canada. Derefter hører man om genopbygningsperioden og senere om Martin Luther Kings og andre ildsjæles kamp for lige borgerrettigheder til alle uanset race og køn. Slutteligt får vi en introduktion til Barack Obama, og et mere aktuelt tema kan man næsten ikke tænke sig. Dette undertema går fint i tråd med det uafhængige tema, vi møder et andet sted på sitet, som handler om det amerikanske valg i 2012.

Andet undertema drejer sig om det arktiske Canada. Vi får en introduktion til stedets geografi og et nøjere signalement af dette enorme områdes folk og natur samt en beskrivelse af de klimaforandringer, der er sket og sker i øjeblikket. Undertemaet afsluttes med skildringen af kampen om resurserne i Arktis.

Det tredje undertema handler om det sydlige Afrika eksemplificeret ved Sydafrika og Zimbabwe, men først gennemgås den historiske baggrund. Afsnittet om Sydafrika koncentrerer sig om apartheidperioden, som selvfølgelig også er et meget interessant kapitel af Sydafrikas historie. I skildringen af Zimbabwe hører vi mest om Robert Mugabe og om al den fattigdom, der findes i dette land på trods af landets forekomst af naturlige resurser. Sidste del af temaet beskæftiger sig med fremtidige muligheder i begge lande.

Det afsluttende undertema i ”Friend or Foe” er for mig at se ekstra interessant for elever på grund af temaets nutidige relevans. Jeg har ligesom andre lærere arbejdet med temaet terrorisme i de senere år, derfor kommer det meget belejligt, at vi her har adgang til et godt materiale om krigen mod terror. Vi får naturligvis en gennemgang og definition af nutidig og historisk terrorisme. Det er helt naturligt, at materialet fokuserer på terrorangrebene i New York i 2001 og i London i 2005 og på terroristerne og deres ofre, specielt dette sidste område er meget spændende.

De andre overordnede temaer drejer sig om ungdomskulturer i fortid, nutid og fremtid, første gang noget sker - for eksempel forelskelse - opfindelser som atombomben og indre og ydre opdagelsesrejser. Det sidste tema, der bliver behandlet, er nutidige og historiske helte. Her er afsnittet om Steve Biko specielt fængslende på mere end én måde.

Det er kendetegnende for hele denne digitale fagportal, at niveauet i teksterne er højt, de forskellige forfattere har virkelig gjort sig umage for at finde interessante materialer. Der er desuden gjort meget ud af at inddrage eleverne med mange gode spørgsmål og flere forskellige præsentationsformer. Der er lejlighed til rollespil, artikler, noveller, radioreportager og øjenvidneberetninger. Som lærer og elev har man desuden gode muligheder for differentiering og rigtig god adgang til link og ekstramateriale.

Ud over de behandlede temaer indeholder fagportalen også et fint materiale, der omhandler kultur og traditioner i engelsktalende lande. Ligeledes kan man finde udmærkede, selvrettende grammatiske opgaver til og gennemgange af alle ordklasser plus et genreunivers og et omfattende ekstramateriale til brug ved lærerens forberedelse af prøvesituationen. I biblioteket kan man desuden søge tekster efter tema, genre, længde og land, hvilket jeg ser som en udpræget fordel.

Fagportalen kan varmt anbefales til alle, der føler et behov for engagerende materiale om fortidige og nutidige temaer. Det er svært at yde fagportalen retfærdighed, men man kan bestille en prøveperiode på 30 dage, hvor man i ro og mag kan kigge nøjere på materialet.