Odense Kommune
1   314

Millionen, der blev skåret 
 ud af finansloven

Finanslovsforliget fjernede de faglige lærerforeningers underskudsgaranti.

Én million. Denne beskedne sum på statens budget har i en årrække udgjort en underskudsgaranti for lærernes faglige foreninger, når de arrangerede kurser for deres medlemmer. Da regeringen i august fremlagde sit forslag til ny finanslov, var posten imidlertid væk.

De faglige foreninger gik straks i aktion for at få millionen tilbage på budgettet. De skrev breve i stribevis til de politiske partiers uddannelsesordførere og til medlemmerne af Folketingets uddannelsesudvalg og indlæg på folkeskolen.dk. Men lige meget hjalp det. Da finansloven blev underskrevet, var millionen ikke kommet tilbage.

Artiklen fortsætter under banneret

»Det er livsnerven, der er blevet skåret over«, siger medlem af bestyrelsen for Tysklærerforeningen Carl Kinze.

»Kurserne er et forum, hvor gamle og nye tysklærere mødes og udveksler erfaringer og viden. Foreningen dør ikke på grund af, at vi mister underskudsgarantien, men det er en ærgerlig udvikling. Det var gode penge, der afbødede nogle af de skader, som lavere timetal og besparelser på efteruddannelse har forvoldt«, tilføjer han. »Skal man sige det rørstrømsk, så går det her ud over det forenings-Danmark, der er med til at redde skolerne i en sparetid«.

»Nu tør vi ikke prøve nyt«

Heller ikke Danmarks Matematiklærerforening bliver nedlagt på grund af, at underskudsgarantien nu er væk, fastslår Elisabeth Tang, der er formand for foreningen.

»Men konsekvensen bliver, at vi ikke tør prøve nyt på kursusfronten. Vi må holde os til det gamle, hvor vi føler os sikre på, at det løber rundt økonomisk. Det bliver sværere at sætte nye skibe i søen og starte nye traditioner op nu«, siger formanden.

Hun nævner matematikdagen i Odense, som foreningen startede for to år siden.

»Vi tænkte: Kan vi få matematiklærere til at komme til Odense en hel dag? Oven i købet en fredag? Men vi turde prøve, fordi vi havde søgt og fået en underskudsgaranti af Undervisningsministeriet. Der kom over 200 matematiklærere. Den slags tør vi ikke kaste os ud i fremover, og det er ærgerligt. Det er små penge, og det er vores opfattelse, at de kommer godt retur«, siger Elisabeth Tang.

Antorini: Vi skal bruge pengene strategisk

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini siger, at hun prioriterer forsøgs- og udviklingsprojekter over lærerkurser.

»Vi skal bruge vores penge mere strategisk og med fokus på, hvad der virker, og hvad der ikke virker«, fastslår hun.

Det er langtfra altid, foreningerne har haft brug for den garanti, de har fået bevilget, og dermed er det heller ikke hele millionen, der er blevet brugt. Formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening Bjørn Hansen undrer sig.

»Jeg kan godt forstå, at ministeriet skal prioritere sine midler. Men det handler i realiteten om cirka en halv million kroner årligt, så vi er nede i småbeløb. Der burde være plads til begge dele i budgettet«, siger han.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ