Kai Vardrup

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med forhenværende overlærer Kai Vardrup har dansk religionspædagogik mistet en af sine kæmper. Mange vil huske ham fra hans utrættelige arbejde for Religionslærerforeningens Materialecentral.

»Mere nedbrydende end opbyggende« var den dom, kirkeminister Bodil Koch i 1953 måske lidt hastigt fældede over faget. Men ordene blev afsættet for en kæmpeindsats blandt religionslærerne for at forny faget og ikke mindst skaffe nye og bedre hjælpemidler. En central person i arbejdet var Kai Vardrup. Han og hustruen Gerda kastede sig ud i arbejdet med at indsamle og forny fagets hjælpemidler. I de første år havde centralen til huse i parrets lejlighed, men flyttede efter nogle år til Frederiksberg Allé 10, hvor nu Religionspædagogisk Center har til huse.

Lærere kunne hente inspiration og få hjælp til deres undervisning. Her var en permanent udstilling, der blev holdt kurser, og Materialecentralen redigerede og udgav kataloger og administrerede vandreudstillinger. Den samlende og drivende kraft var Kai Vardrup.

Materialecentralen forblev i en lang årrække det faste omdrejningspunkt for mange af religionsfagets lærere, og Kai Vardrup blev helt frem til pensioneringen ved med at yde en kæmpeindsats. Det var derfor også naturligt, at han i 1980 fra dronningen modtog Den Kongelige Fortjenstmedalje.

Henning Fogde, forhenværende seminarierektor