A.P. Møller Skolens rektor Jørgen Kühl foran model af skolen, der først vil stå færdig senere i år

Ny skole skaber vrede blandt sydslesvigske lærere

Lærere fra to danske skoler i Sydslesvig føler sig vraget. Skolernes overbygning bliver nedlagt, og eleverne flytter til den nye A.P. Møller Skolen. Men trods lovning så får ikke alle lærere job på den nye skole

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Gottorp-Skolen og Hiort Lorenzen-Skolen Slesvig har lærerne siden 2006 vidst, at de ville miste deres overbygninger, når den nye skole, A.P. Møller Skolen, med fællesskole fra 7. til 10. klasse samt gymnasium stod færdig. De to skoler skulle fra september 2008 være grundskoler for 1. til 6. klasse. Det ville også betyde, at der ikke ville være brug for så mange lærere.

»De lærere, der ikke havde fået stilling, fik et ubegrundet afslag og en liste over skoler i Sydslesvig, hvor der mangler lærere, samt besked om i løbet af en uge at henvende sig til disse skoler og tilbyde (falbyde) deres arbejdskraft«, skriver pensioneret overlærer Anelise Glendorf i et læserbrev til folkeskolen.dk

Fyrede lærere sygemeldt

På Hiort Lorenzen-Skolen, hvor der nu går 330 elever, vil der efter sommerferien kun være 138 elever. Og de nuværende 25,5 lærere plus skoleinspektør skal reduceres med 16 til 9,5 plus inspektør. Et løfte om fortrinsret til de 18 lærerstillinger på den nye A.P. Møller Skolen i Slesvig by fik otte lærere på Hiort Lorenzen-Skolen til at tro, at de var sikret et job på den nye skole. Men sådan er det ikke gået.

Otte af de 16 fyrede lærere har søgt og fået job på andre skoler i Sydslesvig. Otte søgte de 18 stillinger på A.P. Møller Skolen, men kun seks af dem fik job. Tilbage er to, der ikke ved, hvad der skal ske med dem.

»I 2006 lovede Skoleforeningen lærerne på Slesvig-skolerne fortrinsret til stillingerne på A.P. Møller Skolen, og den forventning har de levet med til i dag. Imidlertid har Skoleforeningens direktion skiftet lidt retning, uden at lærerne har opdaget det. Derfor er skuffelsen stor«, siger formanden for Danmarks Lærerforening i Sydslesvig Niels A. Nielsen, der også kan fortælle, at hele forløbet har taget hårdt på de involverede, og lige nu er en sygemeldt.

»Vi har lovet, at vi ville tage særligt hensyn, så nogle af lærerne på Slesvig-skolerne kunne komme i betragtning på A.P. Møller Skolen. Men de har ikke krav på det, og vi har ikke garanteret det. Desuden har vi aftalt med driftsrådet, at stillingerne ville blive slået op internt blandt samtlige lærere, der er ansat ved Skoleforeningen, lærernes arbejdsgiver«, siger direktør for Dansk Skoleforening for Sydslesvig, Anders Molt Ipsen. Han mener, at der med forflyttelse af seks ud af otte er taget vidtgående hensyn til Slesvig-lærerne.

Hustrus ansættelse ligner nepotisme

Om en af dem, der har fået job på den nye skole, skriver Anelise Glendorf:

»Jeg undrer mig, især når der blandt andet er tale om afdelingslederens nærmeste familie. Er det det, skoledirektøren mener med: tage hensyn til lærernes faglige profil i forhold til de ledige stillinger?«

Til anklagen om, at hustruen til A.P. Møller Skolens afdelingsleder er blevet ansat på skolen, siger rektor Jørgen Kühl:

»Jeg kan ikke udtale mig om personalesager, men kan sige, at enhver sag er vurderet under hensyntagen til alle normer og krav, herunder habilitetsproblemer. Selvfølgelig er de det, vi er professionelle«.