DLF
0   866

Små faglige foreninger frygter lukning

For at spare et beløb på under en million er regeringen ved at tage livet af de faglige foreninger for lærere, som arrangerer kurser og foredrag om den nyeste udvikling i fagene i en sparetid.

De små faglige foreninger som Tysklærerforeningen og Danmarks Specialpædagogiske Forening  frygter for deres eksistensgrundlag, hvis de ikke længere har muligheden for at søge om underskudsdækning, når de holder efteruddannelseskurser. Det kan blive en realitet fra 2013, da regeringen som en del af finanslovsforslaget vil fjerne den pulje, hvorfra  foreningerne kan søge om underskudsdækning.

Hidtil har det været muligt for faglige foreninger blandt lærere at søge om underskudsdækning til faglige kurser. De faglige foreninger er foreninger, hvor lærere er sammen omkring deres eget fag eller om særlige opgaver såsom undervisningen i børnehaveklassen eller specialpædagogisk bistand. Det betyder meget for lærerne at få mulighed for at holde sig fagligt opdateret i en tid, hvor kommunerne skærer i efteruddannelsesmidlerne og prioriterer generelle kurser fremfor fagfaglig efteruddannelse.

Artiklen fortsætter under banneret

"Risikerer at slå de mindre, faglige foreninger ihjel"
Tysklærerforeningen er en af de foreninger, som frygter, at hvis muligheden for tilskud til underskudsdækning forsvinder, kan det betyde lukning. Foreningen er tre år gammel og har i dag 362 medlemmer. Foreningen hjælper blandt andet medlemmerne til at blive tysk-fagligt opdateret ved at arrangere medlemskurser til Hamborg og Berlin, hvor medlemmerne får indspark til den daglige tyskundervisning af fagligt kvalificerede oplægsholdere.

"Vi er i stadig vækst, fordi vi tilbyder vores medlemmer noget, de kan bruge. Uden tilskud til underskudsdækning fra ministeriet, havde vi ikke kunne gøre det. Man risikerer at slå de mindre, faglige foreninger ihjel ved at fjerne det i realiteten ret beskedne beløb, der gives som

Fakta

Regeringen foreslår som en del af finanslovsforslaget 2013 at fjerne underskudsdækningen for de faglige foreningers kurser.

Puljen er på 1 million kroner, men sidste år kom kun godt halvdelen af beløbet reelt til udbetaling. Årsagen er, at de faglige foreninger benytter puljen som et sikkerhedsnet, hvis de skulle risikere at få underskud.

I 2010 og 2011 anvendte de faglige foreninger godt halvdelen af det bevilligede tilskud. I 2011 fik foreningerne for eksempel godkendt bevillinger for i alt 999.118 kroner. Lige over halvdelen af pengene blev udbetalt.

Kilde: Ministeriet for Børn og Undervisning

underskudsdækning", understreger Flemming Nygaard, formand for Tysklærerforeningen.

Typisk søger en forening årligt et tilskud fra 10.000 til 60.000 kroner til underskudsdækning af faglige kurser, og det er ofte, at de bevilligede midlerne ikke bliver anvendt til fulde (se boks).

Usikker fremtid som aktiv forening
Også Danmarks Specialpædagogiske Forening er bekymrede for, hvorvidt de i fremtiden kan være en aktiv forening, hvis de ikke længere kan få tilsagn om underskudsgaranti fra ministeriet. Foreningens formand, Steen Polk forudser, at hvis underskudsgarantien forsvinder, så vil forening i løbet af ganske få år ophøre som aktiv forening, når det gælder afvikling af kurser.

"Hvis underskudsgarantien bortfalder, vil vi formentlig ikke turde satse på at arrangere kurser af høj kvalitet, da foredragsholdere skal have et pænt stort honorar for deres indlæg", siger han.

Danmarks Specialpædagogiske forening anmoder som regel ministeriet om en underskudsgaranti på cirka 60.000 kroner om året. Det skal sikre, at foredrags- og oplægsholdere får deres honorarer, selvom foreningens årlige kursus i Vingsted skulle give underskud. Siden 2004 har foreningen modtaget underskudsgaranti cirka fire gange, senest i 2009, hvor de fik dækket et underskud på 59.000 kr.

Steen Polk kan ikke se logikken i, at regeringen nu vil fjerne de faglige foreningers mulighed for at søge tilskud, hvis de får underskud ved afholdelsen af faglige kurser.

"Det undrer medlemmerne, at der overhovedet snakkes om at fjerne denne garanti.  På kurserne har vi mulighed for en tværfaglig snak og sparring, og som forening formidler vi en specialiseret viden, som ligger langt ud over hvad der normalt tilbydes af pædagogiske karakter".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Folkeskolen.dk er lukket for indlæg og kommentarer fra 6. juli og i uge 28 og 29 - vi åbner igen mandag den 23. juli. God ferie!

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
5.369 andre er allerede tilmeldt

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.792 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.238 andre er allerede tilmeldt

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.054 andre er allerede tilmeldt

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.383 andre er allerede tilmeldt