Formand for Lolland-Falsters Lærerforening, Henrik Hansen, er irriteret over rapporten, men ser frem til konstruktive forhandlinger med kommunen

KL anbefaler Guldborgsund Kommune at nedlægge lærerstillinger

Skru op for lærernes undervisningstid, så er der brug for mellem 14 og 28 færre lærere i Guldborgsund Kommune. Sådan lyder konklusionen i en rapport, KL har udarbejdet om lærernes arbejdstid.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis alle lærere i kommunen underviser lige så meget som på den skole, hvor de bruger mest tid på undervisning, er der brug for 14 færre lærere. Og skrues der op til samme niveau som i Frederiksberg kommune, kan der spares hele 28 lærerstillinger.

Det er konklusionen i den rapport, KL har udarbejdet for Guldborgsund Kommune som led i et partnerskab, der har til mål at effektivisere lærernes arbejdstid.

KL vil presse flere lærere på arbejdstiden

Guldborgsund Kommune har opsagt lærernes arbejdstidsaftale, og forhandlingerne om en ny begynder i denne måned. Næstformand i Børne- og Undervisningsudvalget i kommunen Martin Lohse, der er fra en lokalliste, siger, at der vil blive "skelet til" rapporten, men mener ikke, at den kommer til at spille en afgørende rolle i forhandlingerne.

"Vi plejer at kunne lave aftaler i god ro og orden sammen med lærerforeningen, og det håber jeg også bliver tilfældet i denne omgang", siger han til folkeskolen.dk.

"Uvederhæftigt og manipulerende"

Lolland-Falsters Lærerforening, der dækker Guldborgsund Kommune, er meget kritiske over for partnerskabsrapporten, som får skudsmålene "uvederhæftig" og "manipulerende" med på vejen.

"Den kigger kun på nøgterne tal, men kigger ikke på, hvorfor tallene ser ud som de gør", siger Henrik Hansen, der er formand for lærerkredsen.

Han peger blandt andet på, at Stubbekøbing Skole, der ligger med den højeste undervisningsprocent i kommunen, har mange deltidsansatte og lærere på seniorordning.

"Derfor har skolen en høj undervisningsprocent, men ligger faktisk med et lavt undervisningstimetal per lærer", siger Henrik Hansen.

Martin Lohse mener dog, at rapporten giver kommunen en større forståelse for forholdene bag de rene tal.

"Jo flere tal vi får, jo klogere bliver vi. Vi får et sammenligningsgrundlag med andre kommuner, så vi får et større indblik i, hvad tallene egentlig betyder", siger Martin Lohse.

Lærerforeningen bekræfter tallene

Lærerforeningen har lavet sin egen undersøgelse, der bekræfter KL's tal, nemlig at lærerne i Guldborgsund Kommune har en af landets laveste undervisningsprocenter på gennemsnitlig 37,6 procent. Det tilskriver Henrik Hansen, at kommunen har prioriteret andre opgaver.

"Vi valgte sammen med kommunen at lave en fleksibel aftale med stort råderum. Kommunen har satset på velfungerende skolebiblioteker og uddannelse af læse-, matematik- og AKT-vejledere. Det gør naturligvis, at undervisningsprocenten falder. Der er stort set intet i vores arbejdstidsaftale, der ikke er regnet ind i undervisningsfaktoren", siger lærerformanden.

Lærerforeningen har fremlagt sin undersøgelse for kommunens politikere og ser frem til forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale.

"Det er positivt, at vi ikke bliver stillet over for rigide krav, men at man tager udgangspunkt i, hvad vi kan finde ud af. Vi har en tradition for et godt samarbejde med kommunen, som vi meget gerne vil fortsætte, selv om vi naturligvis er irriterede over den her rapport", siger Henrik Hansen.

Powered by Labrador CMS