Udland
0   451

Lærer står til ti års fængsel efter sympatistrejke

Sidste år blev Bahrains lærerforenings formand og næstformand anholdt fordi de havde opfordret Bahrains lærere til at strejke i sympati med demonstrationer for demokrati og menneskerettigheder i landet. På søndag falder den endelige dom i sagen, og de to lærerformænd risikerer flere års fængsel.

Formanden for Bahrains lærerforening Mahdi Abu Deep har siddet fængslet siden sin anholdelse. Efter anholdelsen blev han ved en militærdomstol idømt ti års fængsel. Næstformanden, Jalila al-Salman, som i øjeblikket er løsladt, har en fængselsstraf på tre år hængende over hovedet.

På søndag d. 21. oktober skal der afsiges endelig dom i sagen, og i forbindelse med de to læreres sidste chance for at blive frikendt ved retten, sætter Amnesty International fokus på kampen for ytringsfrihed og i særdeleshed de to læreres sag.

Artiklen fortsætter under banneret

Baggrunden for fængslingen af de to lærerformænd er, at de i foråret 2011 opfordrede Bahrains lærere til at strejke i sympati med de tusinder af demonstranter, som ønskede politiske reformer i landet i forbindelse med Det Arabiske Forår. En lang række lærere blev i den forbindelse anholdt, og de to formænd for lærerforeningen blev tilbageholdt, og næstformanden, Jalila al-Salman fortæller, at hun blev tortureret mens hun var i politiets varetægt.

'Råb op' for ytringsfriheden
Det Arabiske Forår medførte, at millioner af mennesker insisterede på at bruge deres ytringsfrihed, og en række af disse personer er siden blevet straffet af myndighederne. Derfor opfordrer Amnesty med kampagnen 'Råb op' danskerne til at bruge deres ytringsfrihed til at lægge pres på styret i Bahrain, blandt andet gennem en underskriftsindsamling (se link til højre).

"For det første har de to læreres retssag ikke levet op til standarderne for en retfærdig retssag. Men samtidig er der noget helt principielt i, at når man er civil, så skal man for en civil domstol, og ikke en militær domstol, som de to lærere har været for", fortæller Stinne Bech, policy- og kampagnekoordinator hos Amnesty International.

Danmark hjælper ikke lærerne
Hvis de to lærerformænd skal løslades, kræver det et politisk pres. Styret i Bahrain skal have en interesse i at omstøde dommen, vurderer Stinne Bech.

Det pres kan blandt andet komme fra græsrodsorganisationer som Amnesty International, men pres fra for eksempel USA, EU, og lande som Danmark og i særdeleshed England, som er en vigtig samarbejdspartner for Bahrain, vil også kunne hjælpe til at sikre de to lærerformænds retssikkerhed.

Men det er der desværre ikke udsigt til, fortæller Stinne Bech.

"For eksempel er der fra dansk side primært fokus på den danske statsborger, Abdulhadi al-Khawaja, som også sidder fængslet i Bahrain udelukkende for at have brugt sin ytringsfrihed på fredelig vis," siger hun.

Hos Amnesty International krydser man fingre for, at de to lærerformænd fra Bahrain får omstødt deres fængselsdomme, men udsigterne er ikke gode.

"Hvis vi ser på de seneste sager mod menneskeretsforkæmpere i Bahrain, så er der ingen, som har fået omstødt deres domme. Så der er ikke noget, som tyder på, at Bahrain er klar til at gøre en indsats for at sikre menneskerettighederne."

En dom vil ikke være punktum
Hvis  Mahdi Abu Deep og Jalila al-Salman får stadfæstet deres straffe på søndag, vil det dog ikke nødvendigvis være det endelige kapitel i sagen.

"Retsvæsenet i Bahrain fungerer ikke nødvendigvis ligesom i Danmark, hvor det er endegyldigt slut, når det har været i højesteret. Vi har også set, at sådanne sager er blevet udsat i sidste øjeblik. Der er også den mulighed, at kongen på et tidspunkt går ind og benåder dem. Det er ikke ualmindeligt, at det sker. Og selv hvis vi ikke får omstødt dommen, kan vores pres være med til at sikre, at lærerne og andre fanger ikke bliver udsat for tortur og overgreb", siger Stinne Bech.

*Opdateret d. 23. oktober 2012*
Formanden for Bahrains lærerforening, Mahdi Abu Deep fik nedsat sin dom fra ti til fem års fængsel. Jalila al-Salman fik nedsat sin dom fra tre år til seks måneder.
Lærerformændenes advokater undersøger mulighederne for at appellere dommen.

Fængsles de to lærerformænd igen, vil Amnesty International opfatte dem som samvittighedsfanger. Den betegnelse dækker personer, som sidder i fængsel eller interneringslejr på grund af deres politiske overbevisninger, meninger eller religiøse tro. Det omfatter ikke personer, som har anvendt voldelige midler for at fremme deres idéer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt