Blog
0   605

Har Danmark kun råd til forlagskurser? Om underskudsgaranti eller mangel på samme.

Abonner på nyt om Matematiklærerforeningen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Har du været på dit sidste kursus arrangeret af en faglig forening? Kommer der et igen? I regeringens forslag til finanslov findes en lille men fatal ændring i forhold til tidligere år. Lille fordi det ikke drejer sig om ret mange penge – fatal fordi virkningen er stor og uoverskuelig! Det drejer sig om den underskudsgaranti, der hidtil har sikret, at mange af jer har været på landsdækkende kurser arrangeret af jeres faglige forening. Garantien betyder efter min bedste overbevisning, at en del af disse kurser forsvinder fra markedet.

For to uger siden fortalte jeg om 230 matematiklærere, der var samlet i Odense en fredag for at høre om Matematikkens Dag. Det arrangement gav ikke underskud, men tør vi gøre det igen, hvis lovforslaget bliver gennemført?
Når foreningerne gør et stort frivilligt stykke arbejde for at planlægge og gennemføre disse kurser og store landsdækkende arrangementer, er det en forudsætning, at foreningerne ikke risikerer medlemmernes penge på det. Som regel får vi ikke brug for garantien, men uden ville vi ikke turde gå i gang.
De eneste landsdækkende kurser og arrangementer, der vi bestå, hvis dette forslag bliver gennemført, er de kurser, forlagene og andre udbydere af undervisningsmaterialer udbyder. Der kan være meget nytænkning i forlagskurser, men deres primære formål er altså at tjene penge, så budskabet er ofte en anelse ensidigt.
Garantien er jo ikke med til at holde priserne nede på et kunstigt lavt niveau. Foreningerne vil da helst, det giver overskud. Garantien tjener alene det formål, at foreningerne tør tænke store tanker og satse på gode – måske ukendte instruktører.
Mange faglige foreninger, der har tradition for at afholde landsdækkende kurser vil blive nødt til at overveje, om det kan lade sig gøre uden garantien. Tør de bestille kursusfaciliteter og risikere at skulle betale afbestillingsgebyr, når kurset ikke kan gennemføres alligevel. Hvad med udgifterne til at aflyse og de udgifter, der er i forbindelse med planlægningen. Skal foreningens medlemmer betale det gilde - er det rimeligt? Det er i forvejen svært at rekruttere og fastholde medlemmer i de faglige foreninger. Erfaringerne siger os, at det ofte er efter tilmeldingsfristen, der kommer de tilmeldinger, der får det hele til at glide uden underskud. Men uden garanti ville vi have været nødsaget til at aflyse.

Kære læser af denne blog – giv din mening tilkende – gerne her som en kommentar her på siden eller en mail til dit lokale folketingsmedlem.
Spørg din lokale faglige forening, om de ved dette, og hvad de i givet fald gør ved det. Danmarks Matematiklærerforening skriver til Børn og Uddannelsesudvalget, men vi skulle ikke gerne være de eneste.

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.317 andre er allerede tilmeldt