Et rigtig godt forlig – med penge og perspektiver

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forventningerne og kravene til overenskomstforhandlingerne var markante lønstigninger.

Det har vi fået.

De generelle lønstigninger sikrer reallønnen.

Hertil skal så lægges de stigninger, svarende til to løntrin til alle, som er opnået ved Lærernes Centralorganisations forhandlingsbord.

Summen er, at vi får en lønudvikling, som absolut matcher det private arbejdsmarked.

Det er der perspektiv i.

Ny Løn blev ikke afskaffet.

Men det lykkedes os centralt at aftale et forbedret lønforløb for alle, og vi fik et nyt centralt aftalt kvalifikationstillæg efter 12 års ansættelse.

På trods af KL's udmeldinger om afskaffelse af alle centrale lønaftaler har vi altså udbygget og forbedret vore centrale aftaler.

Det er der perspektiv i.

De løndele, som ligger til decentral forhandling, er ved central aftale bundet op og givet retning, så arbejdsgivernes lokale spillerum er meget lille.

Det er der perspektiv i.

Vi fik ikke en ny arbejdstidsaftale.

Men den aftale, vi fik, er bygget op på elementer og principper, som vi i samarbejde med vore arbejdsgivere kan udvikle i den retning, vi hele vejen igennem har ønsket. Med tilbagefaldsbestemmelserne er der alt at vinde og intet at tabe i de lokale forhandlinger.

Det er der perspektiv i.

Vi har fået vendt KL en halv omgang, så man nu tænker arbejdstid med samme udgangspunkt som os: Det er lærerne, der har det professionelle ansvar for tilrettelæggelsen og gennemførelsen af undervisningen.

Det er der perspektiv i.

Aftalen indeholder og udtrykker en række elementer, som kan understøtte rekruttering og fastholdelse. Højere begyndelsesløn og tiltag, der letter nyuddannedes overgang fra studium til job.

Det er der perspektiv i.

Stem ja til en aftale, som giver store forbedringer nu, og som har store perspektiver indbygget.