»De afskedigede lærere passer deres job – og skal samtidig opleve, at der skal slås nye stillinger op«, siger Anne-Mette Kæseler, formand for Odense Lærerforening, der har talt op, at 21 nye, faste 
lærerstillinger er slået op af Odense Kommune.

Fyrede lærere bliver skiftet ud i opsigelsesperioden

I Odense blev 79 lærere fyret i foråret. I deres opsigelsesperiode er der slået 21 lærerjob og 27 vikariater op. Danmarks Lærerforening vil ved overenskomsten sikre fyrede lærere bedre.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På skolerne i Odense fik 79 lærere en fyreseddel i foråret på grund af arbejdsmangel i kommunen. Lærerne har fra tre til seks måneders opsigelse - og i de måneder arbejder lærerne videre på skolen. Odense Lærerforening har netop gennemført en optælling, der viser, at i den tid, de fyrede lærere har arbejdet på skolen i opsigelsesperioden, er 21 faste lærerstillinger og 27 vikariater i kommunen blevet slået op, hvoraf de fleste af vikariaterne varer helt til foråret eller helt til skoleårets afslutning.

Odense vil fyre sig til "det bedste hold"

Det fortæller formand for Odense Lærerforening Anne-Mette Kæseler.

»De afskedigede lærere passer deres klasse og deres job og al deres arbejde hver eneste dag - og samtidig skal de opleve, at der skal slås nye stillinger op. Kommunen har meldt ud, at grunden til, man gør det her, er, at man vil have yngre lærere og nye kompetencer. Men mange lærere går rundt uden at have fået muligheden for efteruddannelse og har haft et langt arbejdsliv i kommunen, og så er det hårdt at blive verfet ud på den måde - for nogle af dem et, to eller fem år før pensionen«, siger Anne-Mette Kæseler.

DLF vil sikre fyrede lærere bedre

Danmarks Lærerforening har hørt om kommunernes ændrede tilgang til afskedigelser fra flere kredse. Som reglerne er nu, er det helt op til kommunerne, hvordan de håndterer, at der efter en periode med arbejdsmangel pludselig kommer ledige stillinger. Men det ønsker DLF at sætte en stopper for. Derfor har hovedstyrelsen besluttet, at DLF's overenskomstkongres den 12. og 13. september i København skal tage stilling til, om der skal stilles et krav ved de kommende forhandlinger, der sikrer de fyrede lærere bedre.

»Vi oplever, at kommunerne i opsigelsesperioden ansætter nogle andre. Derfor må vi have et krav, der handler om, at når en lærer bliver afskediget på grund af arbejdsmangel, og der opstår ledige stillinger i opsigelsesperioden, så skal det tilbydes til den lærer, der er opsagt«, siger formand for DLF Anders Bondo Christensen.

Jobbank virker ikke

Den melding glæder formand for Abenraa Lærerkreds, for flere lærere fra Aabenraa har stået i nøjagtig den situation. Sidste skoleår aftalte Aabenraa Lærerkreds med kommunen, at kom der lærerstillinger, skulle man besætte dem med de lærere, der var i opsigelsesperioden. Men den aftale ville kommunen ikke indgå i forbindelse med 12 fyringer i foråret. Kommunens argument var, at kommunens jobbank ville sikre lærerne eventuelle job.

»Så forestillede jeg mig, at når man bliver varslet afskediget, så modtager man samtidig oplysninger om jobbanken. Det var der flere, der ikke gjorde. Og efterfølgende har der også været eksempler på, at der er ansat lærere, som ikke var i jobbanken. Argumentet kunne være, at de ledige lærere ikke matchede de ledige job, men den køber jeg ikke«, siger kredsformand Torben Hagedorn og henviser til, at man på et lærerværelse kan rykke rundt på mange ting, så der skabes job, der passer til de lærere, der er afskediget.

»Den eneste begrundelse for afskedigelse, de her lærere har fået, er, at der er arbejdsmangel. Men det er der jo ikke«, siger kredsformanden.

90 lærere fyret i Odense