Ny arbejdstidsaftale: Skoleledere og lærere må have tillid til hinanden

Skoleledere skal tro på, at lærerne udfører deres arbejde. Og lærerne må stole på, at lederne ikke skamrider deres arbejdskraft, når lærernes nye arbejdstidsaftale skal forhandles på plads, fastslog Anders Balle i sin første beretning i Skolelederne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi kan få en velfungerende skole med de principper for arbejdstid, der nu lægges ud til kommunal forhandling. Men vi skal som ledere være fremme i skoene og få lavet principper på skolen, der skal arbejdes efter. Det kan være principper for teamsamarbejdet, skolehjemsamarbejde, holddannelse og samarbejde med SFO", sagde Anders Balle, da han aflagde formandsberetning på Skoleledernes første ordinære repræsentantskabsmøde, der afholdes i København i dag.

"Ud over indholdet skal principperne beskrive rammer og forventninger til arbejdet, herunder tidsrammer. Sammen med vores opgavevaretagelse som ledere vil sådanne principper være afgørende faktorer for arbejdstidsaftalens succes", sagde Anders Balle og lovede, at Skolelederne vil arbejde tæt sammen med børne- og kulturcheferne, lærerne og KL om fælles kurser for skoleledere og tillidsrepræsentanter om den nye arbejdstidsaftale.

"Det bliver en stor udfordring for de lokale parter at indgå decentrale aftaler om lærernes arbejdstid, men ikke mindst at gennemføre dem. Der er lagt op til helt andre værdier end det optælleri, vi kender i dag. Fremover skal samværet i skolen i langt højere grad bygge på gensidig tillid, lærere og ledere imellem. Der er brug for størst muligt fællesskab om forenklingen og afbureaukratiseringen af arbejdstilrettelæggelsen i skolen. Det trænger vi til", sagde Skoleledernes formand.

Skolelederne står stærkt

At skolelederne står stærkt efter fusionen mellem Lederforeningen og Danmarks Skolelederforeningen for kun lidt over to måneder siden har vist sig under forhandlingerne om en ny overenskomst, mente Anders Balle.

"Vi har indgået en selvstændig overenskomst for alle kommunale skoleledere og har sikret en absolut konkurrencedygtig lønudvikling. Og så har vi sikret fornuftige ansættelsesvilkår for den øverste leder som afløsning for tjenestemandsansættelsen", sagde han.

Med deres egen, selvstændige overenskomst rykker skoleledernes ud af lærernes overenskomst.

"Samlet set er det min overbevisning, at vi med dette forlig har fastholdt fokus på ledelsens betydning og vilkårene for udøvelsen af ledelse. Vi har fået styrket skoleledelsens position og forbedret vores løn- og ansættelsesvilkår væsentligt", sagde Anders Balle og opfordrede til at stemme ja til resultatet.

Relationer til DLF har provokeret

Skolelederne er en selvstændig fraktion i DLF, men når foreningen finder det hensigtsmæssigt, samarbejder den med Lærerforeningen. Anders Balle beklagede, at begyndervanskeligheder har ført til, at nogle skoleledere føler sig provokeret.

"I øjeblikket tager DLF sig af vores medlemsadministration. Der har været en del indkøringsvanskeligheder for vores nye forening. For eksempel stod der ikke 'Skolelederne' på girokortene, og i begyndelsen sluttede vores mailadresse på dlf.org. Det har forståeligt nok provokeret en del af vores medlemmer. Det vil jeg gerne beklage. Det var ikke meningen", fastslog Anders Balle.

Også spørgsmålet om konfliktkontingent har været en rød klud for nogle. Anders Balle pegede på, at det giver styrke at være med i en fagforening. Men det giver også forpligtelser og krav om solidaritet.

"Når nogle går i konflikt, går alle principielt i konflikt. Man kan ikke få rettighederne uden også at påtage sig forpligtelserne, så hvis organisationen er i konflikt og opkræver konfliktkontingent, gælder det alle medlemmer".

At mange ikke har forståelse for det forhold, skal der gøres noget ved, mente Anders Balle.

"Hvis Lærernes Centralorganisation går i konflikt for at hæve rammen i den nye overenskomst, er vores lønninger i spil. Så er det også skolelederne, der konfliktes for, og så skal vi være med", sagde Skoleledernes formand.

Hvis enten KTO-forliget eller LC-forliget stemmes ned ved de kommende urafstemninger, er der risiko for konflikt.

Læs mere

Folkeskolens tema omok08

Skolelederne

Læs hele Anders Balles beretning