Debat
0   107

Finansministeren vælger selv sin rolle

Diktat eller frie forhandlinger.

I skrivende stund ved vi ikke, om vi kommer igennem med et KTO-forlig (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte). Det står og falder med, om finansministeren vil slække på grebet om KL, så den får lov at give det kommunale/regionale område en acceptabel ramme.

Vi ved derimod, at Lærernes Centralorganisation (LC) har indgået en organisationsaftale under forudsætning af, at der indgås en aftale på KTO-området.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi gik efter en central arbejdstidsaftale, fordi vi mener, det vil give det bedste lærerliv, den bedste undervisning og det bedste arbejdsmiljø. Det lykkedes ikke. I stedet ligger der en central aftale med retningslinjer for lokale aftaler.

Det er skuffende, at vi ikke denne gang kom igennem med en central aftale, men det betyder ikke, at vi opgiver at give alle lærere en ny arbejdstidsaftale. Der ligger et kæmpearbejde foran os for at forsøge at få »de sidste« med. Vores opmærksomhed og opbakning må efterfølgende i særlig grad rettes mod de steder, hvor det af forskellige årsager ikke bliver muligt at indgå en god aftale.

KL gik efter en aftale kun med en årsnorm og med fuld ledelsesret, det vil sige ingen aftaleret på arbejdstid til organisationen, men i stedet aftaler mellem den enkelte medarbejder og ledelsen.

I stedet har man indgået en langt mere fremsynet aftale med LC med en langt mere progressiv arbejdstidstænkning. Det tegner godt for fremtiden.

Med hensyn til lønaftalen så er vores udgangspunkt fortsat, at Ny Løn ikke harmonerer med lærerarbejdet.

Vi ville ikke have decentral løn. Ved sidste overenskomst parkerede vi 1,25 procent i de midlertidige tillæg. De midler indgår nu i vores samlede ramme for organisationsforhandlingerne. Det er lykkedes os at aftale, at værdien bevares og friholdes for at indgå i en decentral pulje. Der er 1,25 procent til lokal forhandling, men disse midler er der i enighed sat retning på, så de blandt andet understøtter dels indgåelse af arbejdstidsaftaler, dels harmonisering på grund af kommunesammenlægninger. KL's udgangspunkt har været en udbygning af Ny Løn. I stedet udbygges lønforløbet med flere trin og centralt aftalte tillæg, og ingen bliver snydt.

En samlet hovedstyrelse har godkendt LC-resultatet.

Foreningens vedholdende arbejde for en anden retning på arbejdstid og løn har båret frugt, og kongressens krav har haft sin virkning.

Det er KL, vi forhandler med, men det er finansministeren, der spiller enten skurke- eller helterollen.

Næste kapitel må vise, hvad der nu sker.

»Foreningens vedholdende arbejde for en anden retning på arbejdstid og løn har båret frugt, og kongressens krav har haft sin virkning«

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.257 andre er allerede tilmeldt