Den største lønstigning i 20 år

Højere lønninger, bedre forhold for børnefamilier og seniorer. KL og de kommunalt ansattes forhandlere blev i sidste uge enige om en overenskomst for de næste tre år

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Jeg vil helt klart anbefale forliget til medlemmerne«, siger en tilfreds KTO- og lærerformand Anders Bondo Christensen.

Det, der ikke lykkedes torsdag aften i sidste uge, lykkedes til fulde halvandet døgn senere. Natten mellem fredag og lørdag accepterede KL's forhandlere nemlig en aftale, der er klart bedre for de 300.000 kommunalt ansatte end det, arbejdsgiverne tidligere ikke kunne sige ja til, fordi finansministeren havde lagt dem i politisk benlås.

Den aftale, der nu er enighed om, giver den største lønstigning i 20 år og sikrer en bedre lønudvikling end i den private sektor.

»Vi har været meget kreative og overholdt finansministerens magiske procent­ramme. Vi er enedes om et resultat, der er meget bedre end det, arbejdsgiverne afviste torsdag aften«, siger Anders Bondo.

Den kreative løsning betyder, at der hentes penge hjem uden om den såkaldte reguleringsordning. Det giver ikke blot højere lønninger her og nu, men også flere penge på lang sigt - i konkurrencen med privatansattes lønudvikling. Forligets generelle lønstigninger sikrer i sig selv reallønnen de næste tre år. Dertil kommer en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse, og oveni skal så lægges de lønstigninger, der forhandles hjem mellem den enkelte organisation og KL (se artiklerne om læreraftalen side 8).

Parterne er også enige om frihed med løn til forældre ved barns anden sygedag, ret til seniordage med løn og seks ugers barsel for mænd med løn. Styrket kompetenceudvikling, funktionsløn til tillidsrepræsentanter og øget fokus på trivsel og sundhed.

»Vi har indgået en overenskomst, der vil udvikle kommunerne som attraktive arbejdspladser, og det kan vi kun være tilfredse med«, siger KL's topforhandler, borgmester Mads Lebech, og fremhæver, at lønstigningerne i særlig grad skal tilgodese grupper, som kommunerne har svært ved at rekruttere og fastholde. Blandt andre pædagoger, lærere og personale i ældreomsorgen.

Medlemsafstemning om aftalen

Folkeskolen bringer i næste uge en fyldig gennemgang af både KTO-aftalen og aftalen for lærere og børnehaveklasseledere. Bladet indeholder også en stemmeseddel, der skal bruges i slutningen af marts eller begyndelsen af april.