Debat Inklusion
2   313

Brug lærernes erfaringer positivt

Fagbladet Folkeskolens nye undersøgelse om inklusion i folkeskolen (Folkeskolen nummer 10) er ikke opmuntrende læsning. Den viser blandt andet, at lærerne ikke mener, at de er uddannet godt nok til opgaven. Samtidig vurderer lærerne, at eleverne får et fagligt dårligere udbytte af undervisningen.

Artiklen fortsætter under banneret

De fleste kan vist sætte sig ind i lærernes frustrationer; en velfungerende klasse, som ikke er i stand til at rumme en ny elev med ADHD. Så bliver eleven med ADHD hurtigt problembarnet, og læreren står tilbage med en følelse af afmagt. Men sådan behøver det ikke at være. Vi skal tage lærernes erfaringer alvorligt og bruge dem positivt, men ikke bruge dem som argument for ikke at inkludere flere elever i folkeskolen. Rigtigt gennemført er inklusion den bedste løsning for alle.

Derfor skal vi lytte til lærernes udsagn og bruge dem som afsæt for en konstruktiv dialog og grundige overvejelser om, hvordan vi kan løse inklusionsopgaven bedst muligt. En afgørende forudsætning er, at inklusionsopgaven ikke er en opgave for den enkelte lærer alene. Det er en opgave for hele skolen - og for de kommuner, der har ansvaret for den.

For at give en mere inkluderende skole gode vækstbetingelser kræver det grundig planlægning, løbende justering og en tydelig struktur og ansvarsfordeling, så lærerne for eksempel ved, hvor de kan hente hjælp og viden, når de har brug for det.

Det kan lade sig gøre at indrette skolen til en større mangfoldighed, men det kræver et vedholdende arbejde for at skabe de rigtig rammer. Derfor må vi ikke tabe visionen af syne. Inklusion handler om at indrette skolen til en større mangfoldighed, så den understøtter udviklingen for alle elever, uanset hvilke forudsætninger de har med sig.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Folkeskolen.dk er lukket for indlæg og kommentarer fra 6. juli og i uge 28 og 29 - vi åbner igen mandag den 23. juli. God ferie!

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
9.046 andre er allerede tilmeldt