Blog
2   425

At lytte med mere end ørerne

Abonner på nyt om Stine Clasen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvis man beder de procesansvarlige i Fællesskaber for Alle beskrive hinanden, er der nogle tydelige træk, der kommer frem i beskrivelserne: lyttende, nærværende, modig, seriøs, humoristisk.

En procesansvarlig i Fællesskaber for Alle står med ca tyve deltagere på en læringsuge og har ansvaret for afviklingen fra mandag morgen til fredag eftermiddag. I løbet af ugen skal der skabes et fagligt fællesskab, der er så trygt og vedkommende, at deltagerne går derfra bekræftet i det, de allerede gør og samtidig med nye ideer til, hvad man også kunne gøre.

At tage ledelse af en læringsuge kræver procesansvarlige, der kan og tør noget helt særligt. Nemlig at befinde sig i spændingsfeltet mellem det forudsigelige, det planlagte og det uforudsigelige, det spontane. Det kræver mod. Til at turde slippe kontrollen over indholdet og samtidig tage fuld styring på rammen.

Det kan udløse en form for modstand hos nogle deltagere, når de møder tankegangen i Fællesskaber for Alle, hvor man skiftevis giver og får. Man får faglige input og besøg i praksis, som man efterfølgende reflekterer over sammen med øvrige deltagere på læringsugen. At stå med ansvaret for denne balance kræver, at den procesansvarlige kan lytte. Med mere end ørerne. Også med hjertet og med intuitionen. At den procesansvarlige er nærværende lige her, lige nu og tør handle på det, der sker lige foran ham eller hende.

En procesansvarlig er rollemodel for deltagerne på læringsugen. Skal kunne balancere mellem det dybt seriøse og komplicerede og det humoristiske og florlette. Skal ved sit væsen, sin udstråling og sin faglige tilgang kunne rumme samtlige deltagere og være medvirkende til, at alle føler sig som en bidragende del af fællesskabet. Præcis som en lærer eller en pædagog skal kunne skabe inkluderende fællesskaber blandt børn og forældre.

En procesansvarlig er en moderne klods hans, der er åben for de muligheder, der viser sig undervejs, også selv de måske ikke lige i øjeblikket synes gangbare. Fra erfaringerne fra Fællesskaber for Alle ved vi, at der fås mange prinsesser. De procesansvarlige får dem, den overvejende del af deltagere på læringsugerne får dem, og alle vi andre kommer med til bryllupperne.

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.417 andre er allerede tilmeldt