Pause fra samlebåndet

På fabrikken er pausen en nødvendighed. Det er umuligt at stå og arbejde i hurtigt tempo ved et samlebånd uden jævnlige pauser.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den selvstændige landmand holder pause. Når han har pløjet en rum tid, har han brug for en pause.

Lærere har også brug for en pause. For ro, for ikke at stå til rådighed.

Privatlivet betaler for arbejdslivet

På fabrikken går man hen i et pauserum - et andet sted, fordi man ikke kan stå og flagre midt i produktionen. Men læreren risikerer på vej til pausen at møde elever i konflikt, elever med spørgsmål og kolleger med behov for lige at vende en sag.

"Det er sværere at sige nej, når man arbejder med mennesker", fortæller Gitte Daugaard, der har skrevet materialet Stress i skolen og www.stressfrihverdag.dk for Branchearbejdsmiljørådet Undervisning og Forskning.

"Vi skal selv kunne beslutte, at nu skal vi have pause, men hvordan gør man det uden at være en dårlig kollega"? Eller i hvert fald uden at føle sig som en dårlig kollega. Det er det store spørgsmål.

Vær opmærksom på hvad du bruger din pause til

"Vi skal selv inddrage pausen, men det hjælper, hvis det ikke er et individuelt projekt. Hvis man sammen har talt om at holde fast i pausen, have nogle grænser, så det bliver et kollektivt projekt på lærerværelset", siger Gitte Daugaard.

Hvordan holder I pause på din skole? Har I diskuteret jeres pause-kultur? Har I gode råd til andre?

EU-stridigt ikke at holde pause

Powered by Labrador CMS