Debat Inklusion
0   363

Inklusion – en veritabel gyser

I slutningen af marts kunne man følge Folketingets første behandling af Lov om inklusion i folkeskolen. Karen Ellemann (Venstre) så i debatten frem til, at »folkeskolen i langt højere grad tager højde for elevernes forskelligheder i undervisningen og får mulighed for at skabe et mere inkluderende og accepterende miljø for eleverne«. Børne- og undervisningsministeren (Socialdemokraterne) følger op på denne tankegang og siger i et svar til tænketanken »Sophia«, at »kommunerne forventes (vores fremhævelse) at prioritere frigivne resurser fra specialundervisningsområdet til øget inklusion i folkeskolen - samt til en generel styrkelse af den almindelige undervisning«. Ministerens brug af »frigivne resurser« tyder på, at hun mener, at folkeskolen med forslaget får en masse penge til en generel styrkelse af den almindelige undervisning, som altså tages fra undervisningsforanstaltninger for elever med særlige problemer.

Heroverfor står Lars Dohns (Enhedslisten) konstatering af en kommunal spareiver, ved at lærere fyres i bundter, ved skolelukninger, og ved at efteruddannelsen af danske lærere er helt i bund - jævnfør Talis-undersøgelsen i 2008.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er smart politik af politikerne at kalde besparelserne på specialundervisningen for en del af inklusionsprocessen i folkeskolen, vurderer redaktør Ane Kirk, der har forsket i inklusion i folkeskolen.

Resultatet af lovændringen vil med stor sikkerhed blive kommunal wildwest-usikkerhed på området, således som andre forskere forudsiger. Øget inklusion er mulig med den gældende lovgivning - hvis kommunen vil investere. Bare se på »Knæk kurven-projektet« i Herning.

Den ny lovgivning er kun nødvendig, hvis hensigten er at spare på specialundervisningen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.593 andre er allerede tilmeldt