Dansk overbygning
4   401

Elever kender ikke forskel på "ligge" og "lægge"

Hans/sin. Ligge/lægge. Lå/lagde. Enlig/egentlig. Hvis/vis. Nogle/nogen. Alt for mange elever roder rundt i sproget. De beskikkede censorer i dansk er frustrerede over sprogfejl, stavning og tegnsætning i 9.-klassernes afgangsstile.

At kende forskel på "drille-parrene" i det danske sprog er på huskelisten i evalueringen af sidste års afgangsprøver i dansk. Det samme gælder at lave afsnit, sætte punktum, kommaer og korrekte endelser. Til gengæld glæder censorerne sig over, at 9.-klasselærerne rundt om i Danmark  tilsyneladende har fokuseret på at lære eleverne de forskellige genrer i skriftlig fremstilling at kende. For nogle år siden var der mange elever, der havde problemer med genren essay, men de elever, der valgte at skrive et essay ved 2011-prøven havde for de flestes vedkommende styr på genren, fremgår det af den årlige prøveevaluering.

Retskrivningsprøven handlede sidste år om forskning i arvemateriale fra en hårtot, som ligger på et museum i Grønland. Men en del elever forstod simpelthen ikke ordet "hårtot" ved oplæsningen og skrev fx "hårtogt". Det kneb med stavningen af ord som "eskimoiske" og "arktiske" - en censor talte ni forskellige stavemåder af "arktiske" i en klasse med 18 elever.

Helgardering

Hvor 97 procent af eleverne skriver afgangsprøvestilen på computer, skriver man fortsat diktaten på papir, og censorerne fortæller, at især mange drenge skriver meget grimt og får fejl på den konto. Nogle censorer glæder sig til en elektronisk retskrivningsprøve, fordi den kan sætte en stopper for den populære helgarderingsmodel, hvor eleverne laver et lillebitte mellemrum, når de er i tvivl om, hvorvidt noget skal skrives i ét eller to ord.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.245 andre er allerede tilmeldt