Syv veje til afslaget

Hvis du absolut vil undgå at blive ansat, skal du bare følge rådene nedenfor – fra skoleledere og jobkonsulenter.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1 Din ansøgning skal helst nederst i bunken på arbejdsgiverens bord. Det kan du sikre ved at holde dig til generelle vendinger og ved ikke at skrive noget om, hvorfor du er særligt interesseret i det opslåede job. Begynd for eksempel med en sætning som »Jeg er ledig og vil gerne have et eller andet arbejde« eller anvend blege og neutrale vendinger, så arbejdsgiveren ikke får noget indtryk af, hvem du er, og hvad du kan.

2 Et trick: Undlad at læse korrektur på ansøgningen, så den er fyldt med slå- og stavefejl. Stav eventuelt skolens navn forkert. Et andet trick: Lad være med at vise ansøgningen til andre. Hvis en god ven eller en kollega coacher dig, kan du risikere, at formuleringer og oplysninger bliver bedre. Kontakt endelig ikke Lærernes A-kasse for at få jobsparring.

3 Lad være med at sætte dig ind i, hvad jobbet går ud på, og hvad det er for en arbejdsplads. Hold dig langt væk fra skolens hjemmeside og kontakt ingen, som har arbejdet der eller kender til stedet. Ring for Guds skyld ikke for at få opklaret eventuelle spørgsmål, og du må endelig ikke bede om at måtte komme på besøg på skolen for at finde ud af, hvad det er for et sted.

4 I dit CV bør du kun nævne din uddannelse og eventuel erhvervserfaring. Hvis du kommer til at skrive noget om udlandsophold, særlige kompetencer, fritidsinteresser, frivilligt arbejde eller andet, der bredt afspejler dine kvalifikationer, kan du risikere at fange arbejdsgiverens interesse og blive indkaldt til samtale.

5 Skal du til samtale, gælder det om at være på vagt. Lad være med at forberede dig, og skriv endelig ikke en liste med spørgsmål, som du kan have med. En effektiv måde at være uforberedt på er at undgå at tænke som arbejdsgiveren. Overvej ikke hvordan du vil svare på spørgsmål om, hvordan du tackler konflikter, om dit forhold til teamarbejde, om at arbejde selvstændigt, om urolige elever, om forældresamarbejde. Den slags må gerne komme som en overraskelse, så de kan være med til at skabe en stemning af usikkerhed og manglende engagement.

6 Når samtalen finder sted, bør du lade arbejdsgiveren om at føre ordet og undlade at sige noget, der kan tolkes som interesse for jobbets indhold eller for arbejdspladsen. Bliver du spurgt, skal du selvfølgelig fortælle om dig selv, men prøv at holde dig til områder, som du har det svært med eller slet ikke magter. Ikke noget med at komme ind på, hvordan du er som kollega, hvad du lægger vægt på i samarbejde eller dine stærke sider. Lad så vidt muligt være med at kigge nogen i øjnene, og drop for alt i verden humor og smil.

7 Lad være med at følge op på din ansøgning. Nogle arbejdsgivere kan finde på at tilbyde dig et andet job eller kan ringe og spørge, om du vil tage et vikariat, hvis sådan et bliver slået op. Det bedste er hurtigst muligt at glemme, at du har søgt jobbet. Hvis du spørger, hvorfor det ikke blev dig, der fik jobbet, kan du risikere at få nogle oplysninger, der gør din næste ansøgning bedre.