Anmeldelse

Scoop 12

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da Undervisningsministeriet i 2006/2007 udsendte nye prøvevejledninger, betød det for faget dansk, at der kunne vælges mellem den traditionelle prøveform A eller fordybelsesformen B. Fordybelsesformen var forinden blevet afprøvet på en del skoler.

Fakta:

Titel: Scoop 12

Forfatter: Lisbet Kongsted, Pia Weng, Sten Østergaard

Pris: 185,00 kroner

Sider: 128 sider

Type: Bog

Forlag: Forlag Malling Beck

"Fiktion og fortolkning - Prøven i dansk" handler om, hvordan man kan tilrettelægge sit analysearbejde og sin fremlæggelse til folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk. Bogen skal ses som et forsøg på at hjælpe elever og lærere med problematikken om valg af prøveform.

Forfatterne tager fat på analyse og fremlæggelse af de mest almindelige former for fiktion. Bogen fremtræder umiddelbart som en håndbog i eksamenstræning, men da tekstnær læsning, analyse og valg af strategi kræver øvelse og overblik, som man kun får gennem længere tids arbejde, vil den nødvendigvis skulle bruges løbende gennem hele året, måske endda med start allerede i 8. klasse.

Bogens prøveoplæg og fortolkning er to noveller, en kortfilm, tre digte og tre billeder. Disse ni oplæg bliver meget grundigt gennemarbejdet, således at elever meget tydeligt kan få en fornemmelse af, hvad der forventes i en prøvesituation.

"Vejledning og kommentarer" er en hjælp til læreren. "Fiktion og fortolkning - Prøven i dansk" har et lækkert layout og virker umiddelbart meget anvendelig, men mest dog til elevens selvstændige læsning. Svagheden er, at alle analyser og fortolkninger forefindes og derved gør eleverne til passive læsere og ikke aktive og analyserende.