Anmeldelse

Didaktikk i Norden

Didaktikk i Norden

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med undervisningsministerens nye initiativ Ny Nordisk Skole in mente vækker titlen på denne nye bog naturligvis interesse. "Didaktikk i Norden" er skrevet af forskere, der alle har forskningsmæssig baggrund fra nordiske universiteter, og alle har interesseret sig for grundskoleområdet og den almene didaktik.

Fakta:

Titel: Didaktikk i Norden

ISBN: 9788292712382

Pris: 299

Sider: 186

Forlag: Portal forlag

Artiklerne er skrevet på dansk, norsk og svensk, og de kan altså læses af alle, der har den nødvendige interesse. Desværre bærer flere af artiklerne præg af deres akademiske udspring. Der er problemstillinger, der vist ikke kan interessere ret mange lærere – hedder ”konstruktionen” skandinavisk eller nordisk, og hvad ser vi, hvis vi kalder konstruktionen det ene eller det andet?

Bogens bedste artikler er skrevet af Birthe Lund, der skriver om innovation og entreprenørskab i nordisk sammenhæng, og Jorunn H. Midtsundstad, der alene og sammen med andre bidragydere skriver grundigt om didaktiske positioner i nordisk perspektiv, hvor hun runder centrale begreber som pietisme, filantropisme, grundtvigianisme og den moderne reformpædagogik. Her er der noget at hente. Hvor er der fælles arvegods? Hvor er vi forskellige? I hendes artikel om skandinavisk skoleforståelses møde med OECD arbejder hun med et spændende nyt teoretisk begreb, ”skoleteori”, der sammenfatter ”skolens intenderte funksjon som både kultivering og kvalifisering”. Også her er der noget at hente for den teoretisk interesserede.

Hvad er så det nordiske? Tillid til staten som skaber af fællesskab. Forestillingen om enhedsskolen. Det ligeværdige forhold mellem lærer og elev. Demokratisk klasseværelseskultur. Forestillingen om udligning af sociale forskelle. Forestillingen om det myndige menneske. Det meste skrevet lidt for tungt og lidt for indviklet til, at hverdagstravle lærere kan bruge bogen. Lærere i videreuddannelsessammenhænge derimod kan bruge flere af bogens artikler.