Anmeldelse Undervisningsassistenter
1   539

Til undervisningsassistenten

- og andre ikke læreruddannede medarbejdere i folkeskolen

Til undervisningsassistenten

Fakta


Titel
Til undervisningsassistenten

Forfatter
Susanne Malmborg Harder, Mai-Britt Herløv Petersen

ISBN
9788772816692

Pris
248,75

Sider
136

Forlag
Dafolo

Her har vi bogen, der har til formål at hjælpe og guide nyansatte i folkeskolen gennem en introduktion til folkeskolen som institution med praksisnære beskrivelser af en almindelig hverdag på en fiktiv skole. Målgruppen er ansatte og medarbejdere i folkeskolen, som ikke har nogen forudgående uddannelse eller erfaring fra undervisningsområdet, men bogen er først og fremmest, som titlen beskriver, skrevet til ansatte, der har til formål at assistere lærere gennem faglig og/eller praktisk støtte. Bogen kan desuden med fordel benyttes af vikarer eller af personale, der ikke varetager pædagogiske opgaver, og som har interesse i at forstå skolens organisering og undervisningens tilrettelæggelse.

Artiklen fortsætter under banneret

Forfatterne lægger ud med at definere undervisningsassistentbegrebet gennem et historisk perspektiv og med eksempler på arbejdsområder. Det beskrives her, at undervisningsassisten kan være en støtte ved konflikthåndtering, være med til at fremme det sociale læringsmiljø, have tilsyn med klassen eller fungere som gårdvagt.

Forfatterne påpeger, at assistenten ikke skal overtage lærerens opgaver med undervisning, hvilket gør, at man må undres, når man længere inde i bogen støder på afsnit om klasseledelse og introduktion til, hvordan man tilrettelægger og planlægger undervisningsforløb. Herudover påpeges vigtigheden af, at assistentens arbejdsopgaver defineres i samarbejde med læreren, og at disse afhænger meget af de konkrete betingelser og forhold. Dette til trods er forfatterne meget definerende i deres beskrivelser af arbejdsopgaver og skriver for eksempel, at assistenten "skal" være med til at løse konflikter.

Bogen indledes med en introduktion til 4.b på Skovengskolen, en case, der kontinuerligt refereres til og gør bogen dejligt praksisnær. Skolen gennemgås som organisation, og læseren får en overordnet introduktion til psykologiske og pædagogiske perspektiver på børns læring og udvikling. Hvert kapitel afsluttes med nogle selvinstruerede opgaver, hvilket gør, at bogen kan ses som et læringsobjekt med videreudvikling for øje. Det kunne dog have været godt, hvis der havde været flere beskrevne teoretikere og litteraturhenvisninger, så man kunne blive nysgerrig på mere konkret viden.

De praksisnære beskrivelser gør, at man får indsigt i en skoles hverdag og bedre forståelse for nogle af de problematikker og vanskeligheder, man kan møde. Selv lærerstuderende ville nyde godt af at læse nogle af kapitlerne i denne bog, især problemfelter som konfliktløsning og mobning. Det er dog vigtigt, som forfatterne pointerer, at undervisningsassistenter fungerer som ekstra hænder i dagligdagen og ikke forestår undervisning, hvormed vi styrker lærerprofessionen og ikke nedbryder den gennem brug af ufaglært arbejdskraft.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ